Huh, is dit echt de handtekening van koning Filip?

Soms levert een staatsbezoek verrassende royal inkijkjes op.

Lees ook

Koning Filip en koningin Mathilde van België hebben hun eerste dag van het staatsbezoek aan Portugal erop zitten en dat leverde nogal, euh, verrassende krabbels op. 

Filip en Mathilde werden aan het begin van de middag officieel welkom geheten tijdens een ceremonie bij het Praça do Império. De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa verwelkomde het koningspaar.

En die man weet wel wat van zwierig begroeten…

…vorig jaar werd ook Máxima al getrakteerd op een traditionele handkus.

Mathilde herdroeg loodgrijze vitrage van Armani met een bijpassende hoed van Philip Treacy. Chic, maar niet echt sprankelend als kickstart van een staatsbezoek.

Ook de Oranjes stonden vorig jaar op het balkon, zo'n staatsbezoek kent een aantal vaste onderdelen, wat het een vertrouwde herhalingsoefening maakt. 

Na een ontvangst in de residentie Palaçio de Belem ging het gezelschap naar het Mosteiro dos Jerónimos, waar koning Filip Portugals grootste dichter Luís de Camões (1524-1580) eerde bij diens graftombe.

Er werden ook een gastenboek getekend, voor zover dit handtekeningen kunnen worden genoemd. 

Ook onder de onvermijdelijke pittoreske tramrit kwamen Filip en Mathilde niet uit.

Willem-Alexander en Máxima deden vorig jaar eveneens de 'electrico', het draaiboek van 2017 leek gewoon in zijn geheel uit kast te zijn gehaald. 

Voor het Staatsdiner was ook de mijnheer uitgenodigd die Filips collega en gastheer zou zijn als Portugal nog een monarchie was, toch aardig. De hertogin van Braganza droeg haar bloementiara.

En je kunt aan onze collega Wim overlaten om echt de onderste royal steen boven te krijgen, inclusief het menu #WimWeLoveYou!

De eregasten arriveerden als laatsten. Koningin Mathilde droeg de Lauwerkrans Tiara die ze voor haar huwelijk met Filip kreeg van de Belgische Adelsvereninging. De tiara kan ook als collier worden gedragen.

De side-eye van de mijnheer rechts duidt op enige stress.

En afgaand op het aantal notabelen waren de vrouwen sterk in de minderheid (zucht).

Koning Filip speechte uiteraard tijdens het diner. De Belgische royals zijn ook morgen nog in Lissabon, woensdag is het koninklijk paar in de havenstad Porto.

 

Foto's © ANP, Belgische Monarchie

Laatste nieuws

Zie ook