Huh: dagelijks een kop koffie blijkt goed voor de huid

Voeg er alleen niet teveel melk en suiker aan toe...

Lees ook

Is koffie nou wel of niet gezond en mag je er nou wel of niet veel van drinken op een dag? Dit is iets wat mensen zich blijven afvragen. Veel onderzoeken spreken elkaar tegen, maar nu is gebleken dat je best nog een extra kopje koffie mag zetten voor jezelf, want het schijnt daadwerkelijk goed te zijn voor je huid.

LEES OOK: Koffiedrinkers leven langer

Vroeger stond koffie niet bekend als iets gezonds, maar dat beeld veranderde met de jaren. Een tijdje geleden werd in het tijdschrift Annual Reviews bekend gemaakt dat koffie je beschermt tegen hartziekten, diabetes type 2, Parkinson en enkele soorten kanker. In het blad JAMA Dermatology hebben wetenschappers van de Brown Universiteit bekend gemaakt dat vrouwen die dagelijks een kopje koffie drinken minder kans hebben op rosacea (een huidaandoening waarbij je last krijgt van rode vlekken en puistjes in je gezicht). 

Om erachter te komen wat het effect van koffie is, hebben de wetenschappers gebruik gemaakt van data van 82.000 Amerikaanse vrouwen. Al deze gegevens zijn verzameld tussen 1989 en 2005. In deze periode moesten de dames om de vier jaar een interview afleggen dat over hun gezondheid, eet- en drinkgewoonten ging. Van al deze dames hadden er zo'n vijfduizend last van rosacea. 

Risico

Uit het onderzoek bleek dat mensen die vier keer per dag een kop koffie drinken 23% minder risico lopen dan dames die één kopje per maand of nooit koffie drinken. Dit geldt alleen wel bij koffie met cafeïne. Er is ook een kans dat bepaalde antioxidanten een rol spelen, dus de wetenschappers willen meer onderzoek. Omdat het om een observatief onderzoek gaat, is niet met zekerheid te zeggen dat een kopje koffie 100% goed is voor een stralende, gladde huid. Maar de eerste resultaten zijn positief…

BRON: ANNUAL REVIEWS, JAMA DERMATOLOGY, BEELD: ISTOCK

Laatste nieuws

Zie ook