Keizerin Michiko van Japan: ‘Ik wil rust en detectives’

Hare Keizerlijke Majesteit kijkt uit naar meloenen kweken als ze met pensioen is.

Dit weekend werd keizerin Michiko van Japan 84 jaar en ter ere hiervan gaf ze een zeldzaam interview aan de Japan Times. En het blijkt een kittige oude dame te zijn – who knew?

Het zijn Michiko's laatste maanden als keizerin, een functie die ze sinds 1989 heeft vervuld. In mei treedt haar man, keizer Akihito, af en zal kroonprins Naruhito worden ingehuldigd als de nieuwe keizer van Japan.

"Ik ben er zeker van dat hij zijn taken als keizer met heel zijn hart zal vervullen, net zoals Zijne Majesteit heeft gedaan," zegt Michiko (hier bij de inhuldiging van haar man in 1990) over haar oudste zoon. "Ik zal blijven bidden voor goede dingen voor ons land en onze mensen en vrede in de nieuwe tijd die de kroonprins en – prinses zullen invullen. En ik hoop dat de rijke, natuurlijke omgeving van Akasaka de vermoeidheid zijn wegstrijken die Zijne Majesteit en ik door de jaren heen hebben opgebouwd."  

Michiko werd op haar 24ste het eerste burgermeisje dat een prinses in de keizerlijke familie werd en ze zegt dat het 'niet makkelijk' was. Het protocol aan het Japanse hof is het strengste ter wereld, de koninklijke familie heeft vrijwel geen persoonlijke vrijheid. Michiko was een van de eerste die aan al die strenge regels peuterde door haar drie kinderen zelf op te voeden in plaats van de traditionele pleegmoeder in te huren: "Het ouderschap was altijd een immense bron van vreugde," zegt ze. "En een constante strijd tegen de slaap." Ook kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako voeden zelf hun dochter prinses Aiko op.

Gevraagd naar haar plannen na daar pensionering zegt de keizerin: "Ik hoop de rest van mijn dagen in vrede naast mijn man door te kunnen brengen en zoveel mogelijk boeken te kunnen lezen. Er liggen er heel wat klaar. Ik heb mijn best gedaan alle detectiveromans te laten liggen, want ik heb de neiging daar helemaal in te verdwijnen als ik er eenmaal aan begin. Maar daar hoef ik me straks geen zorgen meer over te maken. En er liggen twee of drie P.J. Wodehouse 'Jeeves' boeken op me te wachten."

Er ligt eveneens een verhuizing in het verschiet. "We zullen verhuizen naar het huidige huis van de kroonprins dat daarna de Sento residentie zal worden genoemd," aldus Michiko, hier in traditionele kleding in 1990. "We hebben daar eerder zo'n dertig jaar gewoond en er daar een kamer met een raam dat uitzicht biedt op de zonsondergang, waar ik vaak van heb genoten toen ik jonger was. Onze drie kinderen zijn er opgegroeid en ik kan me voorstellen dat daar weer gaan wonen veel goede herinneringen zal terugbrengen."

"Voor we ons settelen in Akasaka zullen we echter een tijdje wonen in de voormalige residentie van prins Takamatsu (een oom van Akihito) in Takanawa. Vorig jaar zijn we daar voor het eerst sinds jaren weer geweest. Het was er zo schoon, ondanks het feit dat de prins en prinses Takamatsu al zo lang geleden overleden zijn. Ik was heel ontroerd toen ik hoorde dat een echtpaar dat ooit voor het werkte het nog altijd trouw onderhoudt. Zijne Majesteit en ik willen de aanpassingen tot een minimum beperken, om de residentie zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat te houden."

Daarnaast wil de keizerin gaan tuinieren. "Ik hoop ergens in de ruime tuin van Akasaka een hoekje te kunnen vinden om Oriëntaalse meloenen te kweken. Kort nadat we in het Keizerlijk Paleis waren getrokken, werd ik weemoedig van een piepklein stukje grond, niet groter dan een tatami mat (90×180 cm), in de buurt van het rijstveldje van Zijne Majesteit. Toen ik hem vroeg of ik er eentje mocht hebben, zei hij in diepe ernst dat dat niet kon, omdat die meloenen bestemd waren om aan de goden te offeren bij de O-harai ceremonie in juni. Sindsdien wil ik al een eigen plekje om die meloenen te kweken." Het is haar gegund.

 

Foto's © ANP, BSR Agency

Laatste nieuws