Staatsbezoek Prep: Mathilde en Máxima op hun mooist

Volgende week gaan twee koninginnen op staatsbezoek en we weten allemaal wat dat betekent: glamour in de overtreffende trap!

Lees ook

De Lage Landen trekken er volgende week allebei op uit: koning Filip en koningin Mathilde gaan op staatsbezoek naar Portugal, koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Engeland. Kortom: Beau Bling Alert!

In Laken en in Wassenaar wordt momenteel als een dolle de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen voor de staatsbezoeken. Elk event is een fotomoment, dus de koninginnen moeten eruit zien om door een ringetje te halen. En voor beiden staat een staatsdiner gepland, traditioneel het moment dat we ons even schaamteloos kunnen vergapen aan sprookjesjurken en juwelen waar een normaal mens alleen van kan dromen.

Als voorproefje op de hoeveel zijde en diamanten die we volgende week over ons heen krijgen een impressie van hoe de dames het eerder hebben aangepakt. En lieve RVD, als u en de uwen meelezen, we zouden wilde rondedansen doen als de complete Stuart in Londen verschijnt. Het is wél de Queen waar we hier tegenop moeten boksen. Voor volk en vaderland, please?  

Mathilde

Inkomend staatsbezoek van China in 2014, Mathilde in Armani plus het onderstel van de Negen Provinciën.

Inkomend bezoek van Jordanië, 2016. Mathilde draagt wederom een rode jurk van Armani en het onderstel van de Negen Provinciën als bandeau.

Uitgaand staatsbezoek aan Japan, in 2016, Mathilde droeg een schitterende Dries van Noten en de Wolfers Tiara met 200 diamanten. Dat is een erfstuk van koningin Fabiola, dat ook als collier kan worden gedragen.

Mathilde in Nederland, 2016.  Nude jurk van Pierre Gauthier, op haar hoofd het diadeem Der Negen Provinciën, een van de bekendste stukken uit de Belgische schatkamer.

Mathilde in Denemarken, 2017. Jurk van Armani Privé, wederom de Negen Provinciën. 

Máxima

Uitgaand staatsbezoek aan Denemarken, 2015. Máxima droeg de blauwe Jan Taminiau van de inhuldiging en de grote Saffieren Tiara met 655 diamanten en 33 Ceylon saffieren. Het was een cadeau van koning Willem III aan koningin Emma en is een van de grotere stukken van de Oranjes.   

Uitgaand staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland, 2016. De roestkleurige jurk is van Claes Iversen, op haar hoofd de Bloementiara, gemaakt in opdracht van koning Willem III voor zijn tweede vrouw Emma.

Uitgaand staatsbezoek Italië in 2017: een wonderschone asymmetrische Taminiau en de robijnen Mellerio-parure, ook wel oneerbieding 'De Feestverlichting' genoemd.

Uitgaand staatsbezoek aan Portugal, 2017. De Broccoli van Jan Taminiau met de Smaragden Parure van Schürmann. De edelstenen waren ooit van Wilhelmina van Pruissen en kwamen via koningin Emma bij haar dochter Wilhelmina terecht. Ze behoren dus al heel lang tot de schatkamer van de Oranjes.

Uitgaand staatsbezoek aan Luxemburg, 2018. Jurk van Jan Taminiau en voor het eerst in 40 (!) jaar weer eens in beeld: het Stuart Diadeem, ook bekend als de huisdiamantenparure (je kan 'm maar hebben). Op deze unieke beauty kan nog de Stuart diamant van 39.75 karaat worden gezet. Bijvoorbeeld om een beetje tegenwicht te bieden aan het zware geschut waarmee de Windsors aanstaande dinsdag zullen uitrukken. Een meisje mag dromen, toch?

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook