Zweedse Royals staan er opeens alleen voor

Stel, alles in de troonopvolging is het land uit en het koningspaar ligt plat met de griep, wie is dan de regent?

Lees ook

Het is een staatsrechtelijk dingetje waar in Zweden kies over wordt gezwegen, maar opmerkelijk is het wel, dat koning Gustaf en koningin Silvia even helemaal geen back-up hebben.

De Zwoyals zijn close. Wonen bij elkaar in de buurt, delen de zomerresidentie op Öland en komen professioneel en privé veel bij elkaar over de vloer. Dan is het toch…raar, als koning Carl Gustaf en koningin Silvia alleen nog elkaar en hond Brandi hebben om de dag mee door te nemen. Niet dat prinses Estelle niet nu al in staat lijkt om een Raad van State-vergadering voor te zitten, maar toch –  waar ís iedereen?

Nou, prinses Madeleine en haar gezin wonen tegenwoordig in Florida, dus het contact met hen verloopt vooral via Skype en Facetime. Al hadden moeder, dochter en prinsesje Adrienne een paar weken geleden nog wel een live momentje in NY. 

© Embassy of Sweden UK

Prins Carl-Philip en Sofia zijn in Londen voor de Made By Dyslexia Global Summit. De prins lijdt zelf aan de aandoening, zijn relatie met Sofia heeft hem veel meer zelfvertrouwen gegeven om hiermee om te gaan.

En kroonprinses Victoria en prins Daniel brengen een officieel meerdaags bezoek aan Jordanië.

Als troost trakteerden ze wel op een nieuw kiekje met de kinderen, die gezellig bij de nanny's in Paleis Haga zaten. Allemachtig, wat wordt prinses Estelle al groot! 

De troonopvolging had er voor alle zekerheid voor vertrek nog even een fotomomentje tegenaan gegooid. 

Met andere woorden…

'Alles onder controle, landgenoten.'

Maar stel nou dát het koningspaar geveld zou worden door griep, wie is dan regent omdat de kleine troonopvolgertjes nog veel te jong zijn? De zussen van de koningin zijn met pensioen, zelfs prinses Christina (rechts) die nog het meeste voor de monarchie deed, is sinds augustus niet meer inzetbaar en wettelijk gezien stammen ze nog uit de tijd dat ze als prinsessen niks te vertellen hadden. Constitutionele crisis?

Nou, nee. Zou er écht iets gebeuren en zou er echt iets belangrijks moeten worden beslist, dan wordt kroonprinses Victoria gewoon ingeschakeld of fluks teruggevlogen. Die draait al zo lang mee dat ze het moeiteloos kan overnemen en een constitutionele monarchie kan wel een paar uur op een privéjet wachten.

In Stockholm is alles en iedereen overigens de kalmte zelve, zolang de koning Brandi nog zelf uitlaat, is er niets aan de hand. 

 

Foto's © Kungehuset

 

Laatste nieuws

Zie ook