Oranjes: Chinezen, Zeeuwen, millennials

Hollende Laurentien, Royal Roodkapje in Zeeland en een PC-promotie - de koninklijke agenda puilde uit, deze week.

Lees ook

In de aanloop naar het opwindende uitgaande staatsbezoek van volgende week aan Engeland hielden de Oranjes en consorten zich deze week vooral bezig met Binnenlandse Zaken. 

MAANDAG 

We pikken voor één keer de zondag nog even mee, omdat we prinsessen niet genoeg kunnen zien hollen.

Prinses Laurentien rende mee tijdens een sponsorloop om geld in te zamelen voor kinderen uit arme gezinnen op initiatief van de Haagse Raad van Kinderen in het Zuiderpark in Den Haag #respect

Prins Pieter-Christiaan werd bevorderd tot reserve-kolonel van de Koninklijke Marechaussee. Minister Ank Bijleveld van Defensie en luitenant-generaal Harry van den Brink, de commandant van de Marechaussee, hebben de prins maandag zijn nieuwe rangonderscheidingstekens opgedaan. Bij de feestelijke bijeenkomst waren ook zijn ouders prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Pieter-Christiaan van Oranje (@pcvanoranje) op

…én natuurlijk zijn vrouw, prinses Anita. De afgelopen tien jaar was Pieter-Christiaan reserve-overste. Binnenkort gaat hij als reservist weer een ondersteunende functie vervullen, waarbij zijn nieuwe rang past. De prins heeft nu dezelfde rang als zijn oudste broer prins Maurits, die vorig jaar werd bevorderd tot de vergelijkbare rang van kapitein ter zee bij de Koninklijke Marine.

Pieter-Christiaans vader had ook leuk nieuws: die gaat weer programma's maken.

Premier Li Keqiang van de Volksrepubliek China bracht samen met zijn echtgenote Cheng Hong en een aantal ministers een bezoek aan Nederland. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvingen hen 's avonds in Paleis Noordeinde. En meer weten we er ook niet van, behalve dat de mevrouw rechts weigerde in de camera te kijken en de fotografen van dienst hun werk in enkele seconden bij raar licht moesten doen. Hmm

DINSDAG

‘Doe ma hewoon, dan doe je á hek henoeg’ is een populair gezegd in Zeeland waar men niet snel gek laat maken. Behalve dan als de koning en koningin langskomen tijdens hun streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen…

…dan raken ook de Zeeuwen prompt in Koningsdag-sfeer.

Ze deden er Renesse, Kerkwerve, Bruinisse, Sint Philipsland, Sint-Annaland en Tholen aan. Het ging over verduurzaming, toerisme en natuur, maar ook over erfgoed en plaatselijk kwaliteiten. En uiteraard wemelde het er van de mosselen.

Het was een lange dag, want 's avonds stond er nog een ontvangst op het programma van voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de heer Ban Ki-Moon en zijn echtgenote, mevrouw Ban Soon-taek, in Paleis Noordeinde. Het onderwerp was vooral klimaatverandering. Máxima hield er lekker haar nieuwe Claesje voor aan, maar loosde haar Roodkapje-hoed. 

WOENSDAG

Willem-Alexander was op Noordeinde weer druk met de core business van het geloofsbrieven ontvangen en keek daar reuze 'Je maintiendrai' bij. 

Langs kwamen ditmaal de ambassadeur van de Republiek Kosovo, Z.E. Lirim Greiçevci…

…de ambassadeur van de Republiek Finland, H.E. mevrouw Päivi Marjaana Kaukoranta…

…en de ambassadeur van Barbados, H.E. mevrouw Joy-Ann Skinner.

Máxima was bij de jubileumviering van het 40-jarig bestaan van het Verbond van Verzekeraars in Den Haag en had helaas haar achterbank keurig opgeruimd – we hadden er wel een krant of een reismok verwacht. 

Tijdens de viering heropende de koningin het gemoderniseerde kantoor en woonde zij het symposium bij dat in het teken staat van de impact van technologie op de toekomst van de verzekeringssector.

Het Happy Hour begint vroeg bij deze club, de bubbels stroomden al even na tienen. Het Verbond van Verzekeraars is één van de partners van platform Wijzer in geldzaken. Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform.

De koning dook met vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Ollongren op in de Utrechtse wijken Veemarkt en Overvecht. Het bezoek ging over woningbouw, er werd door de nieuwe wijk in aanbouw gekuierend. High-fiven is duidelijk het nieuwe wuiven.

Aan bod kwam ook het project ‘de Deeltuin’, dat werkt volgens het concept van de deeleconomie. Een voorziening waarbij bewoners zaken delen als bijvoorbeeld gereedschap, fiets, auto et cetera.

Erbij hoort ook een 'smaaktuin' voor gezamenlijk gebruik. De koning nam zijn favoriete houding maar weer eens aan.

Het tweede deel van het werkbezoek was in de wijk Overvecht, een flatwijk uit de jaren zestig. Hier stond de energietransitie in de gebouwde omgeving centraal. Utrecht wil de wijk Overvecht-Noord, met ca 17.000 bewoners, in 2030 volledig aardgasvrij hebben gemaakt, in lijn met de ambities uit het regeerakkoord. Doel van dit soort bezoeken is dat de koning als officieus opperbaas ziet hoe het beleid van zijn bewindspersonen uitpakt en wat de bevolking daarvan vindt.

's Avonds was Máxima in het Vredespaleis in Den Haag aanwezig bij de openingsceremonie van het congres One Young World The Hague. In een nieuwe jurk met volants die meteen met stip binnenkomt in haar leukste looks van 2018. En jaa-haa, we weten dat ze ook hartstikke slim is en aan de weg timmert. 

Bij dit internationale congres kwamen 1.800 jonge leiders samen 'om te debatteren en te werken aan innovatieve oplossingen voor mondiale problemen.' Ga gewoon eens wat dóen, zou een normaal mens zeggen.

DONDERDAG

Er was geen Oranje te bekennen, maar royaltyspecialist Rick Evers kwam met deze fijne kiekjes. Het zonnige geel in het nieuwe oude paleis is zeer veelbelovend!

VRIJDAG

Prinses Laurentien der Nederlanden opende met een toespraak het internationale congres van Expertisecentrum handicap + studie in Utrecht. Centraal tijdens het congres stond 'de implementatie van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap in het hoger onderwijs'. In begrijpelijk Nederlands: mensen met een handicap moeten gewoon kunnen studeren als ze dat willen.

 

Foto's © ANP, PPE Agency

Laatste nieuws

Zie ook