Bolussen & Babbelaars: de Oranjes in Zeeland

Máxima had voor de gelegenheid een vrolijk nieuw Claesje uitgekozen…

Lees ook

'Doe ma hewoon, dan doe je á hek henoeg' is zo'n beetje de officieuze wapenkreet van Zeeland. Behalve als koning Willem-Alexander en koningin Máxima langskomen, want dan is er wel degelijk sprake van enige opwinding.

De Oranjes waren op streekbezoek in Schouwen-Duiveland en Tholen. In zes uur deden ze zes plaatsen aan, dus het was wel even doorpakken, maar het hielp dat de zon stralend zijn best deed. De koning en koningin kwamen er eens kijken hoe de Zeeuwen zich redden met het water (nog altijd een dingetje van de oud-watermanager), de natuur, het toerisme, de duurzaamheid en de leefbaarheid.

Máxima had voor de gelegenheid een vrolijk nieuw Claesje uitgekozen…

…die een geslaagde knipoog naar de Zeeuwse vlag was.  

Voor iemand die zo van mega-oorbellen houdt lijkt het ontbreken van een paar kloeke oorijzers ons hier een gemiste kans, maar een een mens kan niet alles hebben. Het bezoek begon in Renesse met een Zeeuws Meisje 2.0…

…en de creatie van het Koninklijke Roodkapje scheen zomers door: het was tenslotte ook de oktobervariant van Rokjesdag, qua weer.  

Bij Strandpark De Zeeuwse Kust ging over recreatie en duurzame energie. En over glamping. Dat deden de Oranjes deze zomer zelf in Botswana…

…maar het kan ook heel leuk in Zeeland. Je ziet dat het echt áfzien is. 

Zwaaien en high-fiven tegelijk, Zijne Majesteit is een multitasker.

In Kerkwerve bezocht het Koninklijk Paar heeft toepasselijk de ‘Hof van Alexander’, voorheen een vervallen boerderij en nu een duurzaam hotel met een hoogwaardig trainingscentrum voor de paardensport.

Hier werd een toelichting gegeven op de Zeeuwse kustvisie en natuurontwikkeling. We kunnen alleen maar hopen dat die gebakjes chique versies van een bolusje zijn. Want een bezoek aan Zeeland zonder bolussen is ondenkbaar, toch?

En het is altijd enig als de koning zich als Persoonlijk Assistent van zijn vrouw ontpopt.

Ook in Bruinisse heerste toch een beetje een Koningsdagstemming. 

Vanuit de haven van vissersdorp Bruinisse maakten de Oranjes in een politieboot de overtocht naar Sint Philipsland. De koning pakte even een momentje om zijn ogen te sluiten, hij had er al een flinke dag opzitten, tenslotte.

Bij de haven kregen de Oranjes uitleg over de Zeeuwse Hoogaarzen. Deze vissersboten behoren tot het Zeeuws cultureel erfgoed.

In Sint Philipsland draaide het om mosselen, landbouw en verzilting van de grond.  

En natuurlijk waren ook hier de Zeeuwen even niet zo onderkoeld als ze zich normaal gesproken voordoen. Al is er iets voor te zeggen om even het schermpje te laten voor wat het is en te genieten van het moment, zoals de jongeman dat hier doet. 

in Sint Annaland was het programma eveneens buitengewoon lokaal doortimmerd, maar vonden de mensen het toch vooral heel erg leuk om de koning en koningin even te zien. En qua Holland Promotie leverde het beeldige plaatjes op. 

Vergrijzing en ontgroening maken de regio Tholen kwetsbaar op het gebied van leefbaarheid en behoud van voorzieningen. Tijdens het bezoek aan Zorgcentrum De Schutse in Sint-Annaland, kregen de koning en koningin een toelichting op de manier waarop de gemeente en inwoners hiermee omgaan. En verder werd er gewoon veel gezwaaid, uiteraard.

Het einde van het streekbezoek stond in het teken van het bedrijfsleven. Dankzij de verbeterde ontsluiting door de aanleg van dammen en de centrale ligging in de Zuidwestelijke Delta heeft Tholen een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ondernemers en handel.

Bij HEMI Winkelinrichting, gespecialiseerd in de afbouw en inrichting van retailformules, kregen Willem-Alexander en Máxima een rondleiding door het bedrijf. Laten we hopen dat gewapend glas niet nodig zal zijn voor Paleis Huis Ten Bosch. 

Hoe dan ook – leuk streekbezoek en 'toe siens!' zoals de Zeeuwen zeggen. 

 

Foto's © Patrick van Katwijk / ANP, PPE Agency/Nieboer

Laatste nieuws

Zie ook