Oranjes: Trier, Marx en de slappe lach

Een vrolijke koning is een uitstekend visitekaartje!

De tweede dag van het werkbezoek aan Duitsland stond in het teken van een vlaggenblunder, werelderfgoed en de grondlegger van de arbeidersbeweging. Máxima had er speciaal een rode outfit voor meegenomen #themadressing

Trier 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima begonnen de dag in Trier bij de Porta Nigra. De stadspoort stamt uit de Romeinse tijd en is hét herkenningsteken van Trier.

Wel een beetje jammer dat de ambtenaar van dienst niet even de Nederlandse vlag had gegoogeld, zoals immer scherpe royaltyspecialist Hans Jacobs onmiddellijk opmerkte. 

Aansluitend bezocht het paar de Dom Sint Pieter en de naastgelegen Onze-Lieve-Vrouwekerk. De drie monumenten staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is onbekend waarom de geestelijke en de koning zo'n lol hadden…

…maar de sfeer zat er lekker in…

…ook bij de Oranjes onderling. 

Trier viert dit jaar de tweehonderdste geboortedag van stadsgenoot Karl Marx. De koning en koningin sloten het bezoek aan Rijnland-Palts af met een bezichtiging van een tentoonstelling in het Rheinisches Landesmuseum over het leven en werk van deze filosoof. Je kent 'm vast van de uitspraak "Religie is de opium van het volk". Marx ontwikkelde zijn gedachtegoed in de 19e eeuw tijdens de opkomst van de zware industrie.

's Middags had het hele circus zich verplaatst naar Saarland en dat zag er ongeveer zo uit.

In Saarland werden de koning en koningin op de Staatskanselarij in Saarbrücken ontvangen door minister-president Tobias Hans en zijn echtgenote Tanja Hans. Máxima herhaalde haar Koningsdag-jurk en heur hoed en kapsel golfden beeldig in elkaar over.  

In Stadtschloss Saarbrücken volgt een lunch, waar de minister-president en de koning de onvermijdelijke toespraken hielden. Hier hing de driekleur wél goed #score!

Wat er geserveerd werd, is onbekend, maar we zijn mateloos gefascineerd door het oranje-kwakje-in-het-bakje. Abrikozenjam? 

Bij de walkabout lette koning Willem-Alexander ook op de kleintjes…

…zodat ook dit jochie een leuk momentje had.

Máxima had intussen een onderonsje met een Duits buurmeisje…

…dat heel verlegen bleek, maar toch een high five wist te geven…

…en dat vervolgens wel zorgzaam even werd terugbezorgd bij de betreffende ouder

In de middag sloten Willem-Alexander en Máxima zich aan bij de economische missie Veilige en Digitale Industrie op de Universiteitscampus van Saarbrücken. Het is toch wel ongemakkelijk om door een robot te worden rondgeleid, maar uiteindelijk kun je ook zo'n ding gewoon aaien. Officieel heette dit programmapunt 'digitale ontwikkelingen in de maakindustrie', maar 'robots aaien' klinkt wel zo gezellig, nietwaar?

Aansluitend vertrokken de koning en koningin naar Saarlouis om een praktijkvoorbeeld te zien van de decentralisatie van energieproductie. De Bürger-Energie-Genossenschaft Köllertal eG is een energiecoöperatie georganiseerd door burgers in samenwerking met de stad Saarlouis. In Duitsland bestaan inmiddels ruim 1800 soortgelijke coöperaties. Ondertussen waren ze net als gisteren gezellig klef met elkaar. Hierbij: klef is het nieuwe cool. 

’s Avonds bij het diner in Schloss Saareck in Mettlach gaven de Duitse filosoof Richard David Precht en de Nederlandse historicus Rutger Bregman hun toekomstvisie.

Het ging over de verhouding tussen mens en machine bij de transformatie van oude naar nieuwe industrie en het belang hiervan voor Europa. Het onderwerp schuurde wat met de beeldige locatie, dus laten we hopen dat de Riesling vlot doorkwam.

 

Foto's © ANP, Koninklijk Huis, Schloss Saareck 

Laatste nieuws