Queen bereidt zich mentaal voor op afscheid

Buckingham Palace zal nooit meer hetzelfde zijn.

Lees ook

'Zeg maar waar je me wilt hebben,' was het antwoord van koningin Elizabeth toen het Opperhoofd Onderhoud Buckingham Palace de concrete plannen voor de verbouwing van het paleis bekend maakte.

Buckingham Palace (BP) moet worden gerenoveerd, een ingreep die 420 miljoen euro gaat kosten en zeker tien jaar zal duren. Om die reden zal de Queen in 2025, als ze dat mag halen, op haar 99ste zeker twee jaar weg moeten uit de paleisappartementen waar ze sinds 1952 woont.

Met haar man prins Philip en haar hondjes maakt ze momenteel gebruik van privéappartementen in de noordvleugel. "Hare Majesteit is immens pragmatisch en wil in het paleis blijven werken," aldus een bron binnen BP.

Dat wil zeggen dat het haar werkpaleis blijft en ze op een andere plek binnen het paleis zal gaan wonen, in wat 'bescheidener' verblijven.

Het is algemeen bekend dat de Queen niet dol is op BP en de voorkeur geeft aan Windsor Castle, dus het is ook weer niet zo dat ze compleet ontheemd zal zijn. In de praktijk verblijft ze er enkele nachten per week en wordt BP vooral gebruikt voor officiële ontvangsten.

De werkzaamheden zullen wel invloed hebben op het aanzien van het paleis. Zo wordt er deze week een bouwplaats ingericht voor de oostvleugel. Dat is de kant van het balkon waarop de Windsors graag mogen wuiven tijdens Trooping The Colour.

Binnen is men al begonnen met de verhuizing van meer dan 3000 kunstwerken, een operatie die zeker zes weken gaat duren.  

 

Foto's © The Royal Family, Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook