Oranjes: Máxima doet het MKB, W.A. doet 1001 vrouwen

Kloosterburen, Zoutkamp - geen uithoek ging de Oranjes te ver.

Lees ook

De koningin ging nog eens kijken in haar eigen park, de koning worstelde zich door notarieel drijfzand en er waren schilderijen die we maar… interessant zullen noemen. Want soms kunnen we bést diplomatiek zijn.

MAANDAG

Soms is koning Willem-Alexander een soort royal ninja. Je denkt dat hij een kantoordagje heeft op Paleis Noordeinde en presto – hij duikt op in een doorweekt Kloosterburen, gewapend met een ferme blik.

Wacht, we vergroten 'm even voor je. Let's spare a thought voor de A'tjes als ze iets op hun geweten hebben… 

De koning bezocht er de coöperatie Klooster&Buren. Het doel van de coöperatie is versterking van de leefbaarheid in het gebied door zorg, wonen en natuur- en cultuurbehoud duurzaam met elkaar te verbinden.

En op dit soort mens-tot-mens-momenten is hij altijd op zijn best. Bonuspunten voor het vrolijke blauwe pak. 

Daarna verscheen hij volledig vermomd in de Lodewijk van Nassau Kazerne in Zoutkamp.

Prangende vraag: waar kleedt de koning zich op zo'n moment om? Duikt hij even een wegrestaurant in, waagt hij zich in de toiletten van een benzinestation, wipt hij even aan bij een kennis? Want je maakt ons niet wijs dat hij zich op de achterbank in deze uitrusting heeft gewrongen.

Willem-Alexander was bij de door de Koninklijke Marechaussee georganiseerde EU Police Services Training (EUPST). Centraal tijdens het bezoek stond de internationale samenwerking tussen de Koninklijke Marechaussee en andere politie- en gendarmerieorganisaties en een nieuwe manier van internationaal politieoptreden. Hij stond er dus buitengewoon goed beveiligd bij. 

DINSDAG

© Maris Haute Design

Kantoordagje? Home decor-dagje? We weten het niet, maar dagdromen graag over de nieuwe inrichting van Huis Ten Bosch die naar verluidt deels door interior designer (en vriendin van Máxima) Mariska Dietz wordt gedaan. Hier zie je iets van haar stijl, die mevrouw kan wel wat. Zó benieuwd! 

WOENSDAG

De Oranjes hadden een enige roldoorbrekende dag. De royal economie was aanwezig bij de presentatie van het ‘Jaarbericht Staat van het MKB 2018’ van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. En keek naar Dingen. 

Het rapport ging naar staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

De presentatie vond plaats tijdens een werkbezoek aan het bedrijf Corrosion in Moerkapelle. Koningin Máxima is lid van het Comité. En bij Corrosion lijken ze ons allemaal erg blij. 

Intussen opende koning Willem-Alexander in Amsterdam de tentoonstelling ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’. De expositie toont 'beeltenissen en verhalen van krachtige en inspirerende vrouwen en geeft een blik op gebeurtenissen in de twintigste eeuw'.

De tentoonstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van historica Els Kloek, waarvan Zijne Majesteit het eerste exemplaar ontving. Niet bekend is of zijn eigen moedertje er ook instaat, al lijkt ons dat terecht.

De wieg in in ieder geval wel bekend: hij heeft er zelf in gelegen, net als zijn broers (hier Willem-Alexander met zijn babybroertje Friso)…

…en ook prinses Amalia heeft er heerlijk in gedut (al was de wieg toen wel opnieuw bekleed). 

Terug naar afgelopen week: Willem-Alexander wipte ook nog aan bij het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis (EVG) in Amersfoort.

De organisatie biedt zorg aan oudere mensen met dementie.

Máxima ging 's avonds nog even 'live vanuit de Eikenhorst' voor een toespraak in Argentinië.

En Mr. Pieter van Vollenhoven deed intussen zijn best niet aan een dikke cheque te ruiken.

DONDERDAG

Royaltydeskundige Dorine Hermans verklapte dat kroonprinses Amalia een paar maanden verkering had met een schoolgenoot. Good for her!  

VRIJDAG

De buitengewoon lange koning heeft een verlengde Audi in verband met de beenruimte. En een chauffeur en altijd een parkeerplek. En beveiliging en mannen in uniformen en pakken als ontvangstcomité. En de onvermijdelijke burgemeester, in dit geval Aboutaleb. Dus moet dit Rotterdam zijn.

Willem-Alexander was er aanwezig bij het jubileumcongres ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

Ook dit werkje is vast iets voor de lange winteravonden. 

Na deze toch wat taaie start van de dag ging de koning door naar Amsterdam. Daar reikte hij de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018 uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Hier is hij in gesprek met kunstenaar Neo Matloga.

Dit is het werk van Sam Hersbach.

En de derde winnaar was Raquel van Haver.

De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Drie jonge kunstenaars ontvangen deze aanmoedigingsprijs, een bedrag van 9.000 euro.

Prinses Viktoria zat intussen in haar eigen uitzending van Boer Zoekt Royal #hkhfoodie!

Máxima was bij de viering van twintig jaar Leidsche Rijn, de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland (kun je na 20 jaar nog van nieuwbouw spreken?) en pakte daar leuk een onderdaantje in…

…en deed geroutineerd mee aan een ussie. 

En struikelde én herstelde zich koninklijk.

Momenteel heeft Leidsche Rijn als westelijk stadsdeel van de gemeente Utrecht 85.000 inwoners. En het leek erop dat de koningin aan allemaal een plakje taart wilde serveren, hoewel ze er duidelijk een hard hoofd in had. 

Leuk aan het werkbezoek was dat ze er haar eigen Máxima Park heeft, dat ze in 2013 opende in een zeldzame modemisser.

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook