Hoe is het met koningin Paola na haar beroerte?

Oud-koning Albert wijkt niet van haar zijde en koning Filip ging meteen op bezoek.

Lees ook

Schrik in België, toen het hof meedeelde dat 'ten gevolge van een gezondheidsprobleem' oud-koningin Paola (81) is gerepatrieerd uit Italië.

Ze woont daar het grootste deel van het jaar met oud-koning Albert. Al snel bleek dat Paola in de nacht van dinsdag op woensdag in Venetië getroffen is door een herseninfarct.

'Koningin Paola was al die tijd bij bewustzijn,' zo meldden Italiaanse media, volgens onze collega Wim Dehandschutter. 'Ze onderging in het ziekenhuis een reeks onderzoeken. Werd daarna op haar eenpersoonskamer op afdeling neurologie voort in de gaten gehouden. Toestand niet levensbedreigend, aldus dokters.'

Michele Alzetta, de spoedarts die koningin Paola als eerste behandelde in het Venetiaanse ziekenhuis Santi Giovanni e Paolo de Venise, liet aan RTBF weten dat de toestand van de koningin niet zorgwekkend is: "Alles gaat goed met haar. Ze is vannacht bij ons gekomen en we hebben een reeks onderzoeken gedaan om haar zo snel mogelijk en in alle rust te laten vertrekken."

"Uit andere berichten blijkt dat Paola normaal kan praten en lopen," aldus Dehandschutter. "Ze is vanuit  Venetië gerepatrieerd met een legervliegtuig (niet met 'medische vlucht'), wat erop wijst dat toestand geruststellend is."

In België werd ze naar het Sint-Lucziekenhuis in Sint-Lambrechts-Woluwe gebracht. Daar zal ze verder worden onderzocht. Koning Filip, Paola's oudste zoon heeft zijn ouders meteen bezocht in het ziekenhuis en koning Albert is steeds bij haar.

Volgens de Franstalige openbare omroep RTBF heeft de koningin in Venetië een cerebrovasculair accident (CVA) gehad. Bij een CVA vormt zich een probleem bij de toevoer van bloed naar de hersenen. Zo kan er een bloedklonter ontstaan in de hersenen, of kan een bloedvat in de hersenen openbarsten. Als de bloedtoevoer naar de hersenen stilvalt, kunnen de hersencellen beschadigd raken, wat dan weer kan leiden tot verlammingen, spraakproblemen en geheugenstoornissen. Volgens het Paleis in Brussel moet er echter nog een exacte diagnose gesteld worden.

UPDATE 27-09-2018

Het hof heeft bevestigd dat Paola een lichte beroerte heeft gehad. Ze heeft zich snel hersteld en er lijkt geen blijvende schade te zijn. De oud-koningin heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten en is met koning Albert teruggekeerd naar Kasteel Belvédère, hun Belgische residentie in Laken.

 

Lees meer: 

 

Foto's © ANP, BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook