Ivanka Trump: “Ik leer veel van Máxima”

Koningin Máxima is in New York voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties.

Lees ook

Koningin Máxima is in New York voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Daar is ze voor heel eventjes geen koningin, maar VN-adviseur. En van haar kennis en energie kan iedereen wat leren, zo ook presidentsdochter Ivanka Trump. 

Zoals we gisteren al schreven, de algemene vergadering van de Verenigde Naties is een favoriet en zeer verantwoord ben-ik-in-beeld-momentje voor menig royal. Ze rukken allemaal uit als vertegenwoordiger van goede doelen. En die variëren van schoon water en milieubescherming tot arme kinderen vooruit helpen. Tegelijkertijd is het een erg fijn netwerkmomentje. Want tussen de wereldleiders, ambassadeurs en topdiplomaten lopen staat toch alsof je als lid van een ceremoniële monarchie wel degelijk iets te vertellen hebt. 

Druk

Het zijn voor Máxima drukke dagen in New York. Gisterochtend begon ze al vroeg, met een ontbijtbijeenkomst om met internationale bedrijven te praten over de rol die zij kunnen spelen bij het verbeteren van de toegang tot financiële diensten. Daarna is ze in het hoofdkwartier van de VN geweest, waar op dat moment Donald Trump zijn zegje deed. Ook had ze gesprekken met de Indonesische vicepresident Jusuf Kalla, en presidentsdochter Ivanka Trump. 

Gelijke kansen

Zij gaf gisteren aan nog veel te kunnen leren van koningin Máxima: ,,Ik heb zoveel van Hare Majesteit geleerd en ik hoop nog veel meer te leren". Het is niet de eerste keer dat Ivanka Trump en onze koningin elkaar treffen, eerder waren ze bijvoorbeeld samen op de Women20 Summit van de G20 in Berlijn. Gisteren waren de dames uitgenodigd om deel te nemen aan een paneldiscussie over vrouwelijke ondernemers in het kader van het door de Wereldbank opgezette 'Women entrepeneurs finance initiative'. Zij pleiten ervoor dat vrouwelijke ondernemers gelijke kansen tot bijvoorbeeld kredieten en financiële diensten krijgen.

De president van die Wereldbank, Jim Yong Kim, gaf Máxima overigens ook nog complimenten over haar vakkennis: "Ik moet een extra dag uittrekken om me voor de bereiden. Vaak weet ze meer dan ik." 

Rol

Onze Máxima is sinds 2009 actief voor de Verenigde Naties, toen ze werd benoemd als Speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Zij adviseert in deze functie de secretaris-generaal van de VN en zet zich wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen – met inbegrip van de lage inkomensgroepen en kleine en middelgrote bedrijven – toegankelijk te maken. Ze houdt daarvoor over heel de wereld toespraken over onderwerpen als klimaatverandering, duurzaamheid, betalingsverkeer, economische groei en financiële opvoeding. En doordat ze koningin is, krijgt ze natuurlijk wel meer voor elkaar en is haar netwerk groter. Echter is haar rol als VN-adviseur totaal anders dan haar rol als koningin. 

Natan

Als koningin zien we haar in prachtige outfits staatsbezoeken doen met Willem-Alexander, als VN-adviseur draait het niet om de looks maar vooral om haar boodschap. Als je met staatshoofden, ministers en topbankiers spreekt hoef je natuurlijk niet per se een Taminiau aan maar Máxima zou Máxima niet zijn als ze niet trouw blijft aan haar mooie merken. Zo zag ze er beeldig uit in een japon van Natan (zie foto's onder). Ooit zei ze over haar functie als VN-adviseur: "Het geeft mij echt een inhoudelijke voldoening waar ik heel veel energie uit krijg, om echt de rest te kunnen doen, zoals een betere moeder te kunnen zijn."

Overigens waaide het gisteren nogal in New York. 

Gelukkig mocht onze koningin binnen zitten voor haar praatje, samen met Ivanka. 

BEELD: ANP, BRON: NOS, AD, KONINKLIJK HUIS

Laatste nieuws

Zie ook