Oranjes: van New York tot Bargerveen

De een overhandigt jaarrapporten aan haar VN-baas, de ander opent een schaapskooi, verschil moet er zijn.

Lees ook

Twente kwam er goed van af qua Oranjes, die deze week heel wat kilometers maakten, van de Verenigde Naties tot Drentse schaapskooien.

MAANDAG

Koningin Máxima was in New York als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Het bezoek viel samen met de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN). Van haar aankomst zijn geen foto's, deze is van dinsdag. Maar we laten hem toch zien, want het is nog een hele uitdaging om Hare Majesteit én het hele VN-gebouw in beeld te krijgen. Applausje voor fotograaf Robin Utrecht!  

Prangende vragen waarop we nou nooit eens antwoord krijgen: hebben 19 jaar weer en wind in Nederland haar nu nóg niet geleerd dat het handiger is een jas áán te trekken? Skypt ze met haar dochters als ze elders aan het werk is? Hoe krijgt ze het voor elkaar fris en fruitig aan de slag te gaan ondanks het tijdverschil? En volstrekt ongerelateerd: hoe is het met puppy Luna?

De glamour druipt er echt af, nietwaar? Serious business, de VN.

DINSDAG

Prinses Laurentien gaf het startschot voor het onmogelijk genaamde 'Go Do voel je goed' actieprogramma.

Dit richt zich op een gezondere levensstijl door middel van gedragsverandering. Verantwoorder kán haast niet. Gelukkig had ze een oogverblindende broek aan. 

Koning Willem-Alexander beëdigde op Paleis Noordeinde mevrouw ir. M.B. Vos tot staatsraad in de Afdeling advisering van de Raad van State. Wat zullen we er eens van zeggen? Ze had een zonnig jurkje aan.

Intussen waaide Máxima in New York dus zowat uit haar pumps…

…en deed een halfslachtige poging niet herkend te worden.

Hare Majesteit nam deel aan een door Mastercard georganiseerd ontbijt met bedrijven over de rol die zij kunnen spelen bij het verbeteren van de toegang tot financiële diensten voor mensen in 'armoedesituaties'.

Het was een follow-up van haar voorzet tijdens het World Economic Forum in Davos, eerder dit jaar en er moest duidelijk een hoop geregeld worden aan onmogelijke tafeltjes.

's Middags ging het over betere toegang tot financiering voor vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden.

Zeventig procent van deze vrouwen kan geen betaalbare formele lening aanvragen voor het opstarten of uitbreiden van hun bedrijf. En dat is zonde, want met name vrouwen investeren hun inkomsten in het welzijn en de toekomst van hun kinderen en familie.

Ivanka Trump – deze wimpers zijn daywear voor de First Daughter –  was verrukt Hare Majesteit weer te zien. 

Máxima bleef hilarisch onderkoeld bij de luchtkussen en straalde aan alle kanten 'Calm down, dear' uit. 

Situatie volledig in de hand: Trump-Oranje 0-1. 

WOENSDAG

Woensdagochtend was het menens tijdens een afspraak met haar 'baas', VN secretaris-generaal Guterres.

Koningin Máxima informeerde hem over de laatste stand van zaken van haar VN-activiteiten en bood haar jaarverslag aan. Het is vast leuk leeswerk voor de lange winteravonden. Aansluitend had ze gesprekken met regeringsvertegenwoordigers van landen die actief zijn op het terrein van inclusieve financiering en vertegenwoordigers van centrale banken.

Prinses Mabel scoorde zo'n beetje op hetzelfde moment leuke punten met Girls Not Brides.

En was in gezelschap van vele notabelen.

Koning Willem-Alexander zat intussen in Twente. Om precies te zijn in Hengelo ter gelegenheid van haar 150-jarig bestaan als techniekstad. Er stond een stevige bries, afgaande op de Royal Kuif. 

De Koning woonde het jaarcongres van netwerkorganisatie De Maatschappij bij in De Gieterij van het ROC Twente.

Vervolgens bracht hij bezoeken aan het High Tech Systems Park, hightechbedrijf Thales…

…en het C.T. Stork College.

Op de terugweg stopte Willem-Alexander bij een buddy to buddy-project in Zutphen. Stichting buddy to buddy helpt vluchtelingen uit een isolement door inwoners en vluchtelingen aan elkaar te koppelen. Het project is een van de drie winnaars van een Appeltje van Oranje. En daarna? Vermoedelijk fluks naar huis, labradors uitlaten, bij A3 informeren naar huiswerk en iets laten bezorgen wat er niet in komt als Hare Koninklijke Gezondheidsfreak thuis is.  

DONDERDAG

Als staatshoofd moet je echt van alle markten thuis zijn. Willem-Alexander opende de nieuwe schaapskooi in natuurgebied het Bargerveen.

Oké, het is geen New York, maar met de ingebruikname van de schaapskooi wordt de laatste fase van de herstelwerkzaamheden voor het recreatieve natuurgebied afgerond. En zulks vindt Zijne Majesteit óók belangrijk.

En alsof het lieve mens volledig jetlagvrij is, opende koningin Máxima in Enschede de Week tegen Eenzaamheid tijdens het Nationaal Eenzaamheid Congres.

Ze woonde een lezing bij van bijzonder hoogleraar Anja Machielse, gespecialiseerd in onderzoek naar kwetsbare ouderen. Daarnaast sprak ze met enkele vrijwilligers die zich inzetten tegen eenzaamheid.

Mensen die zich eenzaam voelen, missen verbondenheid met anderen. Dit kan grote gevolgen hebben voor hun gezondheid, welbevinden en het meedoen in de samenleving. Het congres wordt georganiseerd in samenwerking met het Oranje Fonds, waar de koning en koningin beschermpaar van zijn. Wij werden vooral afgeleid door het feit dat Hare Majesteit exact dezelfde outfit aanhad als ze in juni op een werkbezoek ↑ in Enschede droeg. We dopen deze look hierbij 'De Enschede'. Iemand moet het doen. 

ZONDAG

Prinses Beatrix woonde in Amsterdam de voorstelling '30 jaar Pierre Audi en De Nationale Opera' bij. Audi nam na dertig jaar afscheid als directeur van De Nationale Opera. Hij gaat verder als algemeen directeur van het Franse Festival d'Aix-en-Provence. Zelfs de Royal Valhelm van Hare Koninklijke Hoogheid leek wat bedrukt over het vertrek.

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook