Huh, wat doen al die royals bij de VN?

Natúúrlijk reizen ze puur uit nobelheid naar NY, maar de Verenigde Naties vormen ook wel een fijn mediamomentje voor deze Koninklijke Hoogheden.

Het is een favoriet en zeer verantwoord ben-ik-in-beeld-momentje voor menig royal: de algemene vergadering van de Verenigde Naties.

Uiteraard rukken ze allemaal uit als vertegenwoordiger van goede doelen. En die variëren van schoon water en milieubescherming tot arme kinderen vooruit helpen. Maar het is ook wel een erg fijn netwerkmomentje. Want tussen de wereldleiders, ambassadeurs en topdiplomaten lopen staat toch alsof je als lid van een ceremoniële monarchie wel degelijk iets te vertellen hebt. Goed, wat doen de Koninklijke Hoogheden er zoals?

Victoria

Kroonprinses Victoria van Zweden schoot er vol bij een herdenkingsmoment voor Kofi Annan, oud voorzitter van de VN.

Later zat ze gezellig naast krooncollega Haakon van Noorwegen een vergadering bij. 

Het duo pakte uiteraard ook nog een fotomomentje mee. 

Mathilde 

Koningin Mathilde van België was er ook, bij een herdenking van Nelson Mandela – zij hield het droog. 

Later werd ze gespot bij een vergadering over de herintegratie van kindsoldaten: iedere royal heeft zo zijn en haar eigen stokpaardjes. 

Haakon 

Kroonprins Haakon van Noorwegen was uitgerukt met premier Erna Solberg en de Noorse minister van BuZa. 

Camilla

Prinses Camilla van Bourbon-Twee Siciliën deed iets voor de vrouwenmars in gezelschap van een haar dochters, prinses Carolina

Stephanie  

Prinses Stéphanie van Monaco schopte het ver in New York: zij sprak twee jaar geleden de algemene vergadering toe als vertegenwoordiger van haar broer prins Albert over de bestrijding van Aids/HIV. En ze was zo slim geweest iets lichts aan te trekken, want het katheder van de VN is zeer, zeer donker en somber. United Colours of Benetton it ain't… 

Lalla Hasna

Prinses Hasna van Marokko deed haar zegje bij de VN over het klimaatakkoord.

Beatrice

Prinses Beatrice van York meldde zich bij de VN voor WE Day, een jeugdbeweging voor een betere wereld.

Madeleine

Prinses Madeleine en haar moeder koningin Silvia werken met de VN samen voor de World Childhood Foundation.

Mabel

Prinses Mabel leidde in 2015 in de marge van de VN-jaarvergadering een gesprek over kindhuwelijken. De prinses is oprichter van Girls Not Brides, een koepelorganisatie waarin honderden initiatieven samenkomen in de strijd tegen het gebruik dat meisjes op jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt.

Willem-Alexander

Als kroonprins was Willem-Alexander vaak over de vloer als voorzitter van de adviesraad van de secretaris-generaal voor water en sanitaire omstandigheden. Hij moest die taken neerleggen na zijn inhuldiging in 2013.

In 2015 sprak hij als koning de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe en kaartte toen onder andere aan dat alle landen zich moesten inzetten om de verantwoordelijken van de vliegramp met MH17 te achterhalen en te berechten.

Máxima

Máxima was eerst nog all about microkredieten. Het resultaat daarvan zie je hier in de vorm van een poncho tijdens een VN-momentje in 2004 in New York. In het midden Nana Annan, rechts kroonprinses Mathilde van België.

Later verlegde Máxima haar aandacht naar het bredere 'inclusive finance', ofwel financiële diensten voor iedereen. Van alle royal collega's heeft zij de zwaarste en meest pragmatische portefeuille.

De VN noch New York bleef de culotte bespaard, in 2017.

En ze doet haar werk als VN-gezant met zwier.

Dit jaar maakte ze ook nog tolken blij.

 

Foto's © ANP, Getty Images, BSR Agency

Laatste nieuws