Prinses Eugenie: ‘Mijn bruidsjurk is Brits design’

'Ik wist meteen hoe mijn bruidsjurk moest worden,' aldus de prinses van York.

Met nog maar een paar weken te gaan tot de Royal Wedding van prinses Eugenie met Jack Brooksbank, groeien de speculaties over haar bruidsjurk.

Zelfverklaarde 'fashion experts' voorspellen een opvallende look, maar dat is vooral wishful thinking van lieden die plastic laarzen en jurken met drie mouwen het einde vinden. Eugenie's eigen smaak is niet über-romantisch, maar ook zeker niet OTT fashion. En een royal bruid die in de kerk van een eeuwenoud kasteel trouwt, doet dat echt niet in een oranje mini-jurk met een paarse hoed op.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Princess Eugenie (@princesseugenie) op

Wat weten we tot nu toe? "Ik zeg niet wie de jurk maakt, maar ik kan wel zeggen dat het een ontwerper is die in Engeland gevestigd is," aldus de prinses, die als bruidsmeisje ook al heel doortastend was, zo te zien. "De jurk is het enige waar ik heel besluitvaardig in was. Zodra we onze bruiloft hadden aangekondigd, wist ik welke designer hem zou ontwerpen en hoe de jurk eruit moest zien. Ik had nooit gedacht dat uitgerekend ik precies zou weten wat ik wil, maar ik had het vrij snel rond."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Princess Eugenie (@princesseugenie) op

Frontrunners zijn Erdem, McQueen en Stella McCartney, met Victoria Beckham en Vivienne Westwood als wildcards. Gezien het feit dat Eugenie nogal wat tassen heeft van Stella en erg met duurzaamheid bezig is ("Mijn hele huis is nu anti-plastic en Jack en ik willen dat ook voor onze bruiloft") lijkt McCartney, bekend om haar ethische ondernemerschap,  een logische keuze. Maar wie het wordt, zal pas op 12 oktober duidelijk zijn. Wel bekend is wie haar hoofd-bruidsmeisje is: haar oudere zus prinses Beatrice (rechts). 

Een royal bruidsjurk ontwerp je echter niet zomaar. "De jurk moet niet alleen geschikt zijn voor de gelegenheid, maar ook voor de locatie," zegt Sassi Holford die in 2008 de bruidsjapon maakte voor Autumns huwelijk met Peter Phillips, de zoon van prinses Anne, dat ook in St. George's Chapel plaatshad. "De jurk mag niet wegvallen in de grote ruimte en het dramatische decor van Windsor Castle. Dat wil zeggen dat de lijnen zo duidelijk moeten zijn dat ze op enige afstand herkenbaar zijn."

Maar er moet ook rekening worden gehouden met de sleep in verhouding met het gangpad en details, voor het geval het huwelijk toch op de televisie wordt uitgezonden. Diana's japon was extra volumineus met het oog op het formaat van St Pauls Cathedral: de bruid mocht er niet in wegvallen.  

Gezien het feit dat er meer dan 100.000 aanvragen voor een publieksplek op het kasteelterrein zijn binnengekomen (er is plek voor 1200) heeft de BBC de belangstelling voor het huwelijk wellicht toch onderschat. De officiële uitnodigingen zijn overigens ook de deur uit. 

Een paar dingen zijn al zeker over Eugenie's look als bruid. Elke royal bruid in de recente geschiedenis heeft een sluier gedragen (behalve hertogin Camilla en prinses Anne bij hun tweede huwelijken). En als geboren prinses komt er ongetwijfeld een tiara aan te pas, vermoedelijk de York Tiara van haar moeder Sarah.

Daarnaast zal in Eugenie's bruidsboeket mirte zitten. Windsor-bruiden laten het witte bloemetje al sinds 1858 in hun boeket verwerken, toen de dochter van koningin Victoria in het huwelijksbootje stapte. Victoria kreeg de bloemen destijds zelf cadeau van de grootmoeder van haar man, prins Albert. Ze plantte na hun reis naar Duitsland zelf zo'n struik aan bij Osborne House. Die plant groeit en bloeit nog steeds, en daar komen ook de stukjes mirte uit. Links het boeket van Kate, rechts dat van Meghan. 

Daarnaast zal Eugenie een tweede jurk hebben besteld (inmiddels ook een traditie) voor het avondfeest en – baas boven baas – een derde…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Princess Eugenie (@princesseugenie) op

…voor het 'fun fair themafeest' van de laatste dag. Jack is, samen met Eugenie, gespot bij hofleverancier (sinds 1888) Huntsman op Savile Row voor zijn jacquet.

 

Lees meer: 

 

Foto's © Getty Images, PA Images, ANP, BSR Agency

Laatste nieuws