Column Ella: Eugie’s bruiloft is flink uitgedijd

Over een maand trouwt prinses Eugenie van York met Jack Brooksbank.

Lees ook

Over een maand trouwt prinses Eugenie van York met Jack Brooksbank. En wat ooit werd aangekondigd als ‘een intieme familiebruiloft’ is inmiddels uitgedijd tot een huwelijk à la Harry en Meghan, inclusief loftrompetten, 1.200 burgers op het terrein en een rondrit per koets door Windsor.

LEES OOK: Wordt Eugenie's royal wedding een kijkcijferflop?

Laten we hopen dat er tegen 12 oktober enige opwinding is gegroeid rond het jawoord van de negende in lijn van de troonopvolging, want het zou sneu zijn voor Eugenie om naar lege dranghekken te moeten zwaaien. Vooropgesteld: het is Eugie’s bruiloft. Als haar oma er Windsor Castle beschikbaar voor wil stellen, zou ze wel mal zijn dat aanbod af te slaan. Maar vanzelfsprekend is het niet, dat het weer zo’n groot festijn wordt. Harry is de zoon van de troonopvolger en een fulltime royal, dat ligt in de hiërarchie toch iets anders dan Eugenie, die na haar huwelijk mevrouw Brooksbank wordt en afgezien van een enkel wuifmomentje geen rol van betekenis speelt in The Firm.

Pracht en praal

Daarbij komt dat het eigenlijk niets voor Eugenie en Jack is om er zo’n Royal Show van te maken. Jack is een aardige, tikje saaie schat, die zelfs in zijn wilde jaren altijd de bob was. En Eugenie heeft gewoon een baan en gaf de afgelopen tien jaar geen blijk van enorme honger naar de spotlights. Waarom dan nu opeens een Royal Wedding vol pracht, praal en een hoge beveiligingsrekening voor de Britse belastingbetaler?

Ik durf er iets om te verwedden dat de alsnog grandioze aanpak uit de koker komt van Eugenies ouders, prins Andrew en zijn ex Sarah Ferguson, hertogin van York. Andrew, in het bezit van een niet onaanzienlijk ego, is gefrustreerd dat de Yorks in de Royal Poppenkast steeds verder naar achteren worden gedirigeerd. En zelftripper Sarah, gespeend van gêne of klasse als het om geld dan wel aandacht gaat, weet dat haar dochters Beatrice en Eugenie zielsveel van haar houden en weerloos staan tegenover haar wensen.

Spektakel

Sarah kreeg Eugenie zelfs zo ver dat die gastvrouw was op het volstrekt ongepaste verjaardagsfeestje van Harper Beckham in Buckingham Palace, alsof het een speelkasteel betrof. Investeren in je eigen nouveau riche netwerk, over de rug van je dochter, op een plek waar je zelf persona non grata bent – je moet maar durven. Voor zo iemand is het slechts een klein stapje van ‘familie- bruiloft’ naar ‘spektakel’ (“Zo leuk voor de mensen!”) waarop Fergie zelf kan schitteren. Ik verheug me mateloos op 12 oktober. Alleen al om prins Charles en zijn vader prins Philip, die Sarah niet kunnen luchten of zien, te zien grimlachen rondom de ongetwijfeld alom aanwezige moeder van de bruid. Laten we hopen dat Eugenie ook even in beeld komt, voor zover het nog háár dag is.

Laatste nieuws

Zie ook