Gaat hertogin Kate ooit nog aan het werk?

De hertogin van Cambridge is inmiddels een half jaar met verlof, wordt het niet eens tijd om weer wat te gaan doen?

Lees ook

Het laatste werkbezoek van de hertogin van Cambridge (36) was in maart, in april beviel ze van prins Louis – gaat het lieve mens ooit weer aan de slag?

Kate-sightings zijn de afgelopen maanden schaars geweest. Ze was in mei aanwezig op het huwelijk van prins Harry en Meghan, zichtbaar moe en nog niet helemaal ontzwangerd. Bij de doop van prins Louis in juli leek ze wel weer helemaal zichzelf.

En verder moesten we het hebben zonnige kiekjes bij polowedstrijden tijdens privémomenten, een officiële agenda heeft ze nog niet.

Kensington Palace houdt het vaag en zegt dat Kate 'in de herfst' haar royal taken weer zal oppakken. Kate liet eerder al doorschemeren na de geboorte van Charlotte te snel weer aan de slag te zijn gegaan en doet het ditmaal rustiger aan: "Ik heb drie kleine kinderen, die hebben nu even prioriteit."

Voor volgende week valt nog niets te verwachten, want dan zit prins William in Namibië, Tanzania en Kenia. Hoewel er plenty hulp in de vorm van huishoudelijk personeel en nanny Maria is, wordt de kans klein geacht dat Kate dan alweer werkbezoeken gaat afleggen.

Wel zou ze zich al een tijdje aan het inlezen zijn en heeft ze haar eerste solo-campagne bekend gemaakt. Die draait vooral om kinderen helpen die al vanaf de geboorte tekort zijn gekomen, door armoede, door problemen van hun ouders of door andere omstandigheden die in de hand zijn gewerkt door 'Broken Britain'. Dat is de term die omschrijft hoe in Engeland de kloof tussen arm en rijk erg groot is geworden waardoor grote groepen mensen achterblijven, met alle narigheid van dien.

De bedoeling is dat ze deskundigen uit de wetenschap, het onderwijs en het maatschappelijk werk bij elkaar brengt om families te helpen verslavingen, depressies en asociaal gedrag aan te pakken. Kinderen uit arme milieus hebben vaak een enorme achterstand als ze op school komen – nog niet zindelijk, kleine woordenschat – die ze niet makkelijk inhalen.

'Het is een project voor het leven,' zegt een bron binnen Kensington Palace in de Daily Mail. 'Ze kijkt naar wat ze de komende vijftien, twintig jaar kan bereiken. Ze wil kunnen terugkijken en zien dat er verbetering is bewerkstelligd.'

Het is een opmerkelijke keuze om zich aan te gaan wijden, omdat het politiek gevoelig ligt. Zich achter zoiets als milieubescherming scharen zou makkelijker en sexy'er zijn geweest, maar dit onderwerp heeft echt Kate's hart en haar interesse. Het verklaart ook dat ze een zwaargewicht als Catherine Quinn heeft aangenomen als haar persoonlijk assistent.

"We weten allemaal hoe belangrijk de kindertijd is en hoe die eerste jaren ons voor het leven vormen," zei ze in maart in een speech. "We weten ook hoe groot de impact is als problemen al jong genegeerd worden of over het hoofd worden gezien. Het is daarom elementair dat we kinderen door deze eerste, essentiële fase helpen, om de inter-generationele cyclus van achterstand te doorbreken. Wie ik er ook over spreek, ze zeggen allemaal: hoe eerder, hoe beter."

De hertogin blijkt hier al mee bezig sinds 2015, toen ze na de geboorte van Charlotte deskundigen om zich heen begon te verzamelen om haar van advies te dienen. Een van hen is professor Peter Fonagy. "Ze was opmerkelijk goed op de hoogte en intens geïnteresseerd over de invloed van de kindertijd op de latere ontwikkeling. Het is een van de belangrijkste dingen die ze kan doen, dit werk kan een hele generatie vormen. Ze steekt haar nek uit, maar ik heb er alle vertrouwen in."

En verder? Zoals gezegd is Kate's agenda officieel nog leeg. Vermoedelijk zal ze in de laatste week van september een soft launch maken: geen ruchtbaarheid vooraf, kleinschalig werkbezoek, opstarten à la Máxima, zeg maar.

Wel is zo goed als zeker dat ze haar opwachting maakt bij het huwelijk van prinses Eugenie op 12 oktober. En ook bij het staatsbezoek van de Oranjes aan Engeland op 23 en 24 oktober.

Daarnaast is ze op 25 oktober van de partij bij het gala voor de 70ste verjaardag van haar schoonvader prins Charles. In de tussentijd: vooral zwoegen op kantoor als we Kensington Palace moeten geloven.   

 

Foto's © Getty Images, BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook