Prinsjesdag 2018: Troonrede en… Luisa Beccaria!

Glazen Koets, de nieuwe schijven van Box 1, Máxima's prêt-a-porter'tje, The Madness of Princess Laurentien - we praten je helemaal bij!

Koningin Willem-Alexander met zijn licht barse staatshoofdblik? Check! Koningin Máxima die revanche neemt op Prinsjesdag 2017? Check! Prinses Laurentien in iets excentrieks? Checkerdecheck!

De tradities rond Prinsjesdag zijn heilig. Zo lekten ook dit jaar al talloze kabinetsplannen uit en deed Den Haag alsof men daar buitengewoon verontwaardigd over was. En daarnaast rukten politica's zoals altijd eigenwijs uit in leuke dan wel foute statementhoedjes. Voor antwoorden op prangende achtergrondvragen over Prinsjesdag scroll je even door naar beneden, nu eerst even belangrijkere zaken.

Máxima

Wij lagen namelijk al aan de oranjebitter ademloos te wachten op de eerste beelden van koningin Máxima en prinses Laurentien, want niemand kan ons beschuldigen van diepgang. Zeker niet als het over de belastingheffing* in box 1 gaat. De meningen over het Italiaanse Luisa Beccaria-gewaad van de koningin liepen uiteen van 'beeldschoon' tot 'soepjurk'. Voor elk wat wils, dus. De pasvorm baarde ons wel enige zorgen. 

En vermoedelijk heeft ze 'm gewoon online besteld. Ze is een van ons! 

Máxima's hoed lijkt ons een ideaal accessoire als je na een ruzietje…

…even niet zo'n zin hebt in je man.

Qua relationeel scherm werkte 'ie in ieder geval puik.

Het model frisbee had bovendien een behoorlijke uitdaging…

…aan de stevige wind…

…al deed dat briesje wel weer wonderen met de rok.

Laurentien 

Prinses Laurentien koos voor een gewaad van vrij zware stof met een enorme Beatrix-gehalte waar haar lint heerlijk bij vloekte en prins Constantijn met een baard? Happy claps all around! 

We citeren Josine Droogendijk van Modekoning Máxima: "Laurentien draagt vandaag een deux-pieces die is ontworpen door Hardies Couture Den Haag. De set bestaat uit een mouwloze japon en een lange robe manteau. De stof is geïnspireerd op een traditionele Venetiaanse damast, waar een moderne metaaldraad in verweven is."

Voor het wuifmoment op het balkon van Paleis Noordeinde kozen de Oranjes allemaal voor een andere zwaaitechniek. Je kunt niet zeggen dat ze niet veelzijdig zijn. 

Mama van Oranje…

Prinses Beatrix wuifde weer gezellig vanuit het Kabinet van de Koning naar haar zonen en schoondochters. 

… en mama Zorreguieta! 

Overgekomen uit Buenos Aires, María del Carmen Cerruti, beter bekend als mevrouw Zorreguieta, Máxima's broertje Juan. Zij wuifden dan weer niet.

Inspecteur Droogendijk van Modekoningin Máxima zag onmiddellijk dat er een bekende jurk deel uitmaakte van de Zorreguieta Delegatie.

Euh, Prinsjesdag? 

Op Prinsjesdag, traditioneel de derde dinsdag in september, sprak koning Willem-Alexander in de Ridderzaal de Troonrede uit. Daarmee opende hij het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. Daarna bood minister Hoekstra van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting 2019 aan de Tweede Kamer aan. Dat was de eerste van Rutte III. 

Wie zijn die prinsjes?

Vanaf september 1930 wordt de derde dinsdag van september Prinsjesdag genoemd en hilarisch genoeg weet niemand precies waarom. 'Misschien heet Prinsjesdag zo omdat koning Willem II halverwege de 19e eeuw altijd te paard naar het Binnenhof kwam om de troonrede voor te lezen,' oppert De Derde Kamer. 'Hij nam zijn broer en zijn zonen (de prinsen van Oranje-Nassau) dan mee.'

De prinsjes zijn in dit geval de kinderen die Willem II (II (1792-1849) met Anna Paulowna (dochter van tsaar Paul I van Rusland) kreeg. Ze staan van links naar rechts op dit schilderij van Jan Baptist van der Hulst en het stel had weinig inspiratie bij het geven van namen. De roepnamen staan vet:

Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk (1817-1890), later Willem III.

Willem Alexander Frederik Constantijn Nicolaas Michiel (1818-1848).

Wilhelmine Marie Sophie Louise (1824-1897).

Willem Frederik Hendrik (1820-1879).

Ze hadden nog een zoontje, Willem Alexander Frederik Ernst Casimir, maar dat jongetje heeft in 1822 slechts 5 maanden geleefd. Hij overleed aan de gevolgen van een waterhoofd.

Het schilderij was een paar jaar geleden te zien in Paleis Het Loo, waar Máxima een tentoonstelling over Anna opende. 

Gouden koets?

Nee, het Gouden Geval op Wielen is nog wel even in restauratie, vandaar dat de Oranjes in de Glazen Koets door Den Haag schudden. Iets minder opzichtig, tikje gedistingeerder – geen slecht alternatief. 

Amalia? 

Die zat gewoon op school. Alexander was 18 jaar toen hij in 1985 voor het eerst de Troonrede bijwoonde in het uniform van een aspirant reserve-officier. Een rekensommetje leert dat kroonprinses Amalia, in december geboren, pas in 2022 haar Prinsjesdag-debuut zal maken.  

Koninklijke Stoet 

Deze eenheden van Defensie en politie liepen mee in de Koninklijke Stoet…

… en dit was de route die werd afgelegd.

*Nog even over Box 1

Nou vooruit, omdat je zo aandringt: de belastingheffing in box 1 zal vanaf 2019 over minder schijven plaatsvinden. Er zijn nu nog 4 schijven. De hoogste tarieven bedragen 40,85% en 51,95%. Er komen twee andere schijven voor terug. Een basistarief van 36,93% voor het box 1-inkomen (tot € 68.507) en een tarief van 49,5% voor het inkomen daarboven

Foto's © ANP, RVD, PPE Agency 

Laatste nieuws