Oranjes: Breda, Ghana en de comeback van Máxima

Dus, wat draag je op je eerste werkdag na de vakantie om iedereen weer bij de les te krijgen? De culotte waar iedereen van huivert, natuurlijk!

Lees ook

Van Accra tot Veghel, de Oranjes waren all over the place, gewapend met uitvaartexpressies en culottes.    

MAANDAG

Na een riante afwezigheid van krap twee maanden verscheen koningin Máxima weer op het toneel en wel te… Den Haag. Inkoppertje, natuurlijk. Ze was met prins Jaime (met de bril, achter haar) bij de opening van een workshop van het Global Partnership for Financial Inclusion van de G20. De workshop richt zich op het belang van goede toegang tot financiële diensten voor mensen die noodgedwongen hun thuis moeten verlaten.

En vermoedelijk puur om ons te trollen droeg ze lekker een culotte, wat we dan weer erg grappig vinden. Welkom terug, Majesteit!

Daarna ging de koningin even door de wasstraat en door naar Veghel.

Aan de CHV Noordkade, een industrieel erfgoedcomplex aan de oude binnenhaven, opende ze het  nieuwe Theater De Blauwe Kei.

Hartstikke core business, lekker om er weer in te komen. 

DINSDAG

Geen Oranje te bekennen, vermoedelijk moest er nog 700 km behang voor Paleis Huis Ten Bosch worden uitgezocht. Als troost een kiekje van de galerijzaal in Paleis Noordeinde. Want wie houdt er nu niet van een gezonde dosis bladgoud?  

Pieter van Vollenhoven kwam wel even in beeld, op de golfbaan.

WOENSDAG

Hoe groot is het verloop in de diplomatieke scene toch maar niet? Op Paleis Noordeinde had koning Willem-Alexander het weer druk met geloofsbrieven en ontving achtereenvolgens de ambassadeur van het Koninkrijk Zweden, H.E. mevrouw Annika Markovic…

… de ambassadeur van het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, Z.E. Nawaf Wasfi Tell…

…en de ambassadeur van het Koninkrijk Spanje, H.E. mevrouw María Jesús Alonso Jimenez.

Willem-Alexander was daarnaast aanwezig bij de viering van het 125-jarig jubileum van The Hague Conference on Private International Law.

Deze club stelt internationale verdragen op om te komen tot internationale regelgeving. Is het majesteitsschennis om de koning hier adorable verwaaid te vinden? 

Prins Pieter-Christiaan kondigde intussen aan weer eens ergens te gaan marathonnen. We vragen ons af of prinses Anita hem ooit wel eens thuis ziet.

DONDERDAG

Koningin Máxima bezocht de YETS Foundation, een van de drie winnaars van een Appeltje van Oranje 2018. Basketballer Peter Ottens is in 2015 gestart met de YETS Foundation (YETS = Youth Empowerment Through Sports) om jongeren, die opgroeien in kwetsbare situaties, een positief rolmodel te geven.

Peter zette in Schiedam en Vlaardingen basketbalteams op die begeleid worden door pedagogisch sterke coaches. De jongeren krijgen naast basketbaltraining ook huiswerkbegeleiding. Verder is er aandacht voor gezond eten en er wordt gewerkt aan sociale integratie. Máxima trok even haar hoge hakken uit om de vloer niet te beschadigen…

…en had zo haar bedenkingen over het stretchen. Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en anderen inspireren. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds en komen altijd graag persoonlijk poolshoogte nemen over wat de initiatieven daadwerkelijk opleveren.

Bij het vertrek werd Máxima belaagt door een vrouw die de koningin een brief wilde overhandigen waarin ze nogmaals om aandacht vroeg voor de schoolproblemen van haar zoon.

"Hij zit al elf maanden thuis," riep de wanhopige moeder, terwijl beveiligers haar op afstand hielden. "We zullen de brief doorgeven," antwoordde de persoonlijk adviseur van de koningin, want daar is Pien Zaaijer nu eenmaal voor. 

Prinses Beatrix zat intussen in Ghana, waar ze in Accra de staatsbegrafenis bijwoonde van de op 18 augustus overleden voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan.

De prinses werd vergezeld door haar schoondochter prinses Mabel, die Annan goed kende via haar werk voor The Elders…

…en die er de nodige bekenden tegen het lijf liep, zoals dat gaat op begrafenissen. 

VRIJDAG

Willem-Alexander opende het nieuwe gerechtsgebouw in Breda. Het gebouw bevat onder meer 27 zittingszalen, kantoren en verschillende publieksruimtes. Aanleiding voor de nieuwbouw, die ruim twee jaar in beslag nam, was een sterke toename in het aantal rechtszaken.

En zo'n opening is altijd wel een dingetje, hoe ervaren Zijne Majesteit er ook in is.

Vrouwe Justitia werkte gewoon niet mee. Het thema van de officiële opening was ‘Opvoeding van de jeugd in de rechtsstaat en de rol van de instituties hierbij’.

De Koning woonde een zitting bij die werd nagespeeld door leerlingen uit de tweede klas van het Stedelijk Gymnasium uit Breda. De jongedame lijkt ons niet mis, heel veelbelovend. 

ZATERDAG

Prinses Margriet en haar buitengewoon hippe tasje waren aanwezig bij de festiviteiten ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van stichting de Kap. De Kap is een stichting voor informele zorg in Apeldoorn (bij haar om de hoek, dus) en biedt hulp en ondersteuning in de thuissituatie waarvoor onvoldoende of geen beroep gedaan kan worden op de formele zorg of het sociale netwerk.

Margriets zoon prins Pieter Christiaan appte intussen vanuit Berlijn het soort ontbijtjes waarmee hij zijn marathon onder ogen ziet. Voor wie 'm live wil tracken, zijn startnummer is 30753.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Pieter-Christiaan van Oranje (@pcvanoranje) op

UPDATE: de prins liep de marathon in 03:21:28. Respect. 

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook