Kijktip: sappige docu over prinses Margaret!

Onthullend: de liefde voor haar status was een stuk groter dan die voor Peter Townsend.

Lees ook

De zus van de Queen was geestig, scherp en bloedmooi, maar ook een verwende snob die het hedonisme zo'n beetje had uitgevonden. Alle reden voor een docu, dacht de BBC.

Margaret groeide op in de schaduw van haar beroemde zus Elizabeth en worstelde vanaf haar zestiende met een onmogelijke liefde voor een getrouwde (later gescheiden) man die zestien jaar ouder was dan zij.

Margaret-fans zien het feit dat ze niet met de liefde van haar leven mocht trouwen als een ijkpunt in haar leven. Daarna zou ze zich niet meer zoveel hebben aangetrokken van het hof en los zijn gegaan in het Engelse nachtleven en later op Mustique, met drank, pretpillen en sigaretten, héél veel sigaretten.

De documentaire schetst een ander beeld: Margaret (hier in 1967 met prinses Margriet, links) was wel degelijk in de gelegenheid om met Peter Townsend te trouwen.

Maar dan moest ze wel haar status als prinses opgeven, haar plek in de lijn van troonopvolging inleveren (ook haar kinderen zouden uit de lijn worden geschrapt) en afzien van het bijbehorende inkomen.

Zo diep zat de liefde nu ook weer niet. "Ik geloof dat ze erg opgelucht was om een goed argument te hebben om geen 'gewone huisvrouw' te worden," zegt Lady Jane Rayne, een van de beste vriendinnen van de prinses. "Ze zag eruit alsof haar hart gebroken was, maar volgens mij was dat niet het geval. Ze dacht eerder: 'Oké, ga ik weer terug naar mijn vrijgezellenbestaan.'"

"Ze maakte een heel duidelijke afweging van hoe haar leven eruit zou zien als ze met Peter zou trouwen," aldus lady Jane.

"Ze zou nooit een nobody zijn geworden, maar ze zou een deel van haar glamour zijn kwijtgeraakt," zegt Lady Jane. "Het laatste wat ze wilde was een gewone huisvrouw zijn."

Deze en nog andere onthullingen over het leven van de prinses zie je in deel 1 van de 2-delige documentaire 'Princess Margaret: The Rebel Royal', vanavond op BBC 2, on 22:00.  

 

Foto's © PA Images, Getty Images, BSR Agency, ANP

Laatste nieuws

Zie ook