Spanje: prinses Leonor zet schaar in heur haar

What to do als je moeder weer eens loopt te shinen in het rood? Als kroonprinses laat je dan gewoon een stuk van je haar afknippen.

Lees ook

Er komt een moment in het leven van een jonge royal om iets met zijn of haar titel te doen (behalve als je Van Oranje heet, maar dat terzijde). In Spanje bezocht kroonprinses Leonor voor het eerst 'haar' provincie.

Het was niet het eerste officiële dingetje voor de oudste dochter van koning Felipe en koningin Letizia. Eerder nam ze ook al de Orde van het Gulden Vlies in ontvangst, een hoge ridderorde die nog eens moet onderstrepen dat ze de troonopvolger is.

In die rol is ze sinds de inhuldiging van haar vader in 2014 officieel prinses van Asturië, de titel die bij de kroonprinses hoort (zoals prinses Elisabeth van België bij de inhuldiging van haar vader hertogin van Brabant werd en Amalia in 2013 promoveerde tot prinses van Oranje ).

Een andere 'eerste keer' voor de prinses was toen ze dit jaar in haar eigen woorden vertelde hoe haar zomerkamp in Amerika was geweest, tijdens de zomerfoto-sessie van het koninklijk gezin. Kortom, de tweenie wordt zoetjesaan klaargestoomd voor het grote werk.

Het 13de eeuwfeest van het bestaan van Asturië, een provincie in Noord-Spanje, was een mooi moment voor het eerste officiële bezoek van de kroonprinses aan het stuk land waarvan ze de naam draagt. Dat het samenviel met het eeuwfeest van de kroning van de Maagd van Covadonga en de oprichting van het Nationale Park ter plekke kwam goed uit.

Het werd een exercitie met vele notabelen, een aartsbisschop…

…een heilige grot…

…en een eucharistieviering.

Kortom, allemaal dingen die enig zijn voor een 12-jarige.

Beetje jammer dat Letizia Leonor op haar grote dag een tikje overschaduwde in rood, maar een mens kan niet alles hebben. Leonors jurk was een knipoog naar de vlag van Asturië #DiplomaticDressing. Blauw lijkt haar kleur te zijn, ze droeg hem ook naar de eerder genoemde uitreiking van het Gulden Vlies.

Leonor viel overigens toch wel op met een nieuw look: ze heeft een heel stuk van haar haar laten knippen en was helemaal klaar voor haar eerste walk-about…

…inclusief ussies. 

Leonor's zusje prinses Sofia was er ook bij, in het roze, haar go-to kleur:

Voor het Gulden Vlies-moment hadden de dames het qua kleuren óók zo verdeeld, dus er was duidelijk over nagedacht. 

Na de plechtigheden moest natuurlijk ook het Nationale Park nog worden bezocht. Hiervoor kleedde het gezelschap zich even om en bleef het 't meest kreukloze stel hikers van de dag. 

En dit was toch wel het hoogtepuntje: de prinses van Asturië, met een jeugdige onderdaan, al helemaal in de kroonprinses-stand van het wuiven, handen schudden en baby's knuffelen. Well done, Leonor!  

 

Foto's © ANP, Casa Real, PPE Agency

Laatste nieuws

Zie ook