Beau Monde interviewt Jane Fonda: ‘Ik ben klaar met daten en trouwen’

Beau Monde ging - exclusief - op audiëntie bij 4 levende legendes. Dit keer: Jane Fonda.

Lees ook

Samen zijn ze 289 jaar en hebben ze vier Oscars: Jane Fonda, Candice Bergen, Diane Keaton en Mary Steenburgen. De Hollywood-iconen zijn nu samen te zien in ‘Book club’, een film over het boek '50 Shades of Grey'. Beau Monde ging – exclusief – op audiëntie bij de 4 levende legendes. Dit keer: Jane Fonda.

tekst ERIC LE DUC

Dit is Jane Fonda (80)

Naam: Jane Seymour Fonda. Geboren: 21 december 1937 in New York, VS. Bekend van: ‘Barbarella’,‘Klute’,‘The China syndrome’ en ‘On golden pond’. Oscars: voor Beste Actrice in ‘Klute’ (1971) en ‘Coming home’ (1978). Relatie: getrouwd geweest met regisseur Roger Vadim, politicus Tom Hayden en CNN-baas Ted Turner. Kinderen: dochter Vanessa, zoon Troy en adoptie- dochter Lulu. Next? ‘Grace and Frankie’ seizoen 5.

50 SHADES OF GREY
“Of ik ‘50 Shades of Grey’ heb gelezen? Natuurlijk! Ik wilde wel eens weten waar al die ophef over ging. Eerlijk gezegd vond ik het een beetje tam. Maar wat je er ook van vindt, ik ben blij dat het geschreven is. Want de boeken hebben veel vrouwen wakker geschud en seksueel bewust gemaakt.”

MANNEN
“Mannen zijn evolutionair gezien ingewikkelde wezens. Dat stamt uit de oertijd: de alfaman moest op pad om de antiloop te schieten en het vlees mee naar huis te nemen. Lukte dat niet, dan kwam hij thuis vol opgekropte frustratie en schaamte. Daardoor vindt de man het nog steeds moeilijk zich open en kwetsbaar op te stellen en intimiteit te tonen. Vind je het gek dat veel kerels zulke klunzen in de liefde zijn? Toch ben ik gek op mannen, zeker als ze goed kunnen zoenen.”

#METOO & #TIMESUP
“‘Book Club’ is niet alleen een romantische comedy, de film gaat ook over vrouwenvriendschappen en emancipatie. Door het lezen van ‘50 Shades’ leren de vier vrouwen beter aan te geven wat ze wel en niet willen, ook op seksueel gebied. Dat is belangrijk, zeker in het echte leven. Als activiste en voorvechtster van vrouwenrechten ben ik blij dat ik op mijn leeftijd nog een beweging als MeToo mag meemaken. Machtsmisbruik is hierdoor bespreekbaar gemaakt. Aan de #TimesUp-stroming nu de taak door te pakken en om structurele veranderingen te bewerkstelligen zodat seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer nooit meer voorkomen.”

OUDER WORDEN
“Ik moet mezelf soms echt even in mijn arm knijpen. Zo van: allemachtig, ik heb de tachtig gehaald! Maar ondanks dat ik in de laatste akte van mijn leven zit, vind ik het een heerlijke leeftijd. Ik kan tevreden terugkijken op een fascinerend leven dat soms moeilijk, hard en verdrietig was, maar vaak ook leuk, vrolijk en fijn. Daarbij zit ik ook nog lekker in mijn vel. De stress van het jong zijn is verdwenen. Ik ben relaxter geworden, maak van een mug geen olifant meer. Behalve als ik president Trump hoor praten. Maar dat is weer een ander verhaal.”

PRESIDENTSCHAP
“Als activiste ben ik mijn hele leven al sociaal, maatschappelijk en politiek betrokken. Daarom is me vaak gevraagd: Jane, waarom word je geen presidentskandidaat? Maar voor die eer bedank ik vriendelijk, gewoon omdat ik vind dat het ambt niet bij me past. Toch wordt het tijd voor een vrouwelijke president en voor meer vrouwelijke regeringsleiders. Ze zijn verstandiger, empathischer en minder agressief dan mannen. En volgens mij zijn dat drie belangrijke sleutels tot een betere wereld.”

NIEUWE LIEFDE
“Op mijn leeftijd? Nee, ik ben klaar met daten en trouwen. Geloof me: verliefd zijn is het fijnste wat er is. Maar eerlijk gezegd hebben mijn hoofd en lichaam totaal geen behoefte aan een nieuwe liefde. Mijn laatste relatie ging een jaar geleden uit en weet je: ik vind het heerlijk om alleen te zijn, samen met mijn hondje Tulea.”

LONER
“Dat ben ik, ja. Het dier waarmee ik mij 't meest vereenzelvig, is de beer. Soms kom ik uit mijn hol om vrienden te bezoeken en het gezellig te hebben. Maar het liefst trek ik me terug om solitaire dingen te doen als lezen, schrijven en mediteren. Want ik vind het leuk me in zaken te verdiepen. Ik zeg altijd maar zo: geïnteresseerd zijn is beter dan interessant zijn.”

NEDERLAND
“Weet je dat ik een beetje Nederlands bloed door mijn aderen heb stromen? De familie van mijn vader Henry had Nederlandse roots. Ik moet snel weer eens jullie kant opkomen. Prachtig land.”

Laatste nieuws

Zie ook