Oranjes: kabeltjes, uitglijders en Friese paarden

Core business, cultuur en een opmerkelijke uitspraak - het was best een opwindende week.

Máxima's sightings waren zo zeldzaam als een Oranje eenhoorn, maar gelukkig namen koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en prinses Laurentien de honneurs waar. 

MAANDAG

Prinses Laurentien was eenmalig de co-presentator van ochtendshow 'Je dag is goed' van Jeroen van Inkel op NPO Radio 5. In het programma gaf ze het startschot voor de Week van de Alfabetisering.

Daarnaast liet ze zich uit over de situatie rond kinderen Lili en Howick die toen nog uitgezet zouden worden naar Armenië. "Ik kan en wil geen oordeel hebben over de situatie", stelde Laurentien in de uitzending. "Maar laten we vooral herinneren dat het jonge kinderen zijn die stabiliteit nodig hebben."

DJ Jeroen van Inkel haalde een column van Youp van ‘t Hek aan die vond dat er toch minimaal één parlementariër moet zijn die een oplossing kan bedenken voor de kinderen. "Deze kinderen zijn onschuldig", beaamde Laurentien. "Ik ben het ermee eens dat we een oplossing moeten zoeken."

Hmmm. Buitengewoon opmerkelijk, zo'n mening van een Oranje. We citeren The Post Online: "Staatsrechtelijk fun fact: haar zwager en schoonzuster zitten in de Raad van State (zonder stemrecht overigens). En prinses Laurentien maakt onderdeel uit van het Koninklijk Huis en valt derhalve onder de ministeriële verantwoordelijkheid. En dan kom je uit bij minister-president Mark Rutte die de uitzetting van de kinderen wil doorzetten." Men zal nog eens op het hoofd krabben voor ze Hare Koninklijke Hoogheid nog eens achter een open microfoon laten schuiven. Funky broek of niet.

Laurentiens zwager had het intussen op Paleis Noordeinde druk met zijn core business. In dit geval de heer mr. F.H.G. de Grave beëdigen tot staatsraad in de Afdeling advisering van de Raad van State. Het was niet heel erg opwindend, maar er viel geen onvertogen woord. En daar was zelfs het nep-bloemstuk in de haard opgelucht over, na Laurentien.

Koning Willem-Alexander beëdigde op Paleis Noordeinde ook mevrouw M.C. van der Sluijs-Plantz tot staatsraad in de afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk voor Sint Maarten.

Wederom geen dolle boel zodat onze aandacht al snel afdwaalde naar huishoudelijke zaken: dat heerlijke rommelige kabeltje in de hoek. Lieve kabellakei, misschien er even een dubbelzijdig plakbandje tegenaan gooien?

DINSDAG

De schrijnende schaarste aan Máxima Momentjes zou wel eens te maken kunnen hebben met oplevering van Huis ten Bosch, waar Hare Majesteit bovenop zit. De eeuwigdurende verbouwing zal pas in de loop van 2019 helemaal rond zijn (hahaha, keep on dreaming!), maar naar verluidt zouden de Oranjes toch echt kerst willen vieren in het nieuwe woongedeelte. Laten we er maar vanuit gaan dat ze het druk heeft met monsters, tegenvallende behangetjes en twintigduizend decorknopen die per dag moeten worden doorgehakt. En hopen op wat kiekjes, als ze er onder de kerstboom zitten.

Volgens geruchten in het Wassenaarse-Haagse heeft Máxima bij de inrichting de hulp ingeroepen van Maris Haute Design, zo haute dat de bijbehorende site momenteel op zwart staat. Het bedrijf is van interieurontwerpster Mariska Dietz, de tweede vrouw van Theo Dietz, één van de beste vrienden van de koning.

Mariska is een goede vriendin van Máxima geworden, wat het doorhakken van de eerdergenoemde twintigduizend decorknopen hopelijk ten goede komt. Dit is een proeve van haar stijl. Hoe dan ook, we hopen (#belastinggeld!) op een tour à la Jackie Kennedy die in 1962 de tv-kijkers rondleidde in het Witte Huis.  

WOENSDAG

Wederom een Oranjeloze dag. Om vorm te geven aan ons existentiële gebrek aan royals een kiekje van een ledig Paleis Noordeinde…

… want zo voelen we ons toch een beetje. We citeren koningin Elizabeth, die met haar 66 jaar op de troon wel het een en ander weet van monarch zijn: "I have to be seen to be believed." Take note, Oranjes.

DONDERDAG

Zowaar, een Willem-Alexander sighting! Als er na twintig jaar voorbereiding en acht jaar bouwen eindelijk een nieuw universitair medisch ziekenhuis staat, laat je minimaal de koning uitrukken voor de officiële opening. En die kwam. Zijne Majesteit opende het Erasmus MC in Rotterdam, een soort ziekenhuis 2.0.

Uitgangspunt van het nieuwe Erasmus MC is dat de geboden zorg, de faciliteiten en de emotionele ondersteuning worden afgestemd op de voorkeuren en behoeften van de patiënt en zijn naasten. Alle patiëntenkamers in de kliniek van het Erasmus MC zijn bijvoorbeeld eenpersoonskamers. Een koning waardig, zeg maar. Al hoop je toch dat je er nooit terecht zult komen. 

VRIJDAG

Er gaat qua NL Promotie niets boven een Hollandse hemel en een dito molen. Pieter van Vollenhoven opende de gerestaureerde molenschuur en herbouwde molen De Paauw in Assendelft. Molenzaken vallen meestal onder zijn schoonmoeder, maar ook royals wisselen wel eens wat.

ZATERDAG

Prinses Marilene sloeg het eerste Schokland Vijfje. Met de herdenkingsmunt wordt aandacht gevraagd voor Schokland, het voormalige eiland in de Zuiderzee, dat deel uitmaakt van het Nederlands Werelderfgoed.

"Ik denk dat het ontwerp heel goed past bij de omgeving van Schokland," aldus de prinses die er graag op hamert dat het cultureel erfgoed van Nederland behouden blijft.

Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander hadden een moeder-zoon avondje bij de première van de muziek- en theatervoorstelling De Stormruiter in WTC Expo in Leeuwarden.

De Stormruiter is 'een epische vertelling over de eeuwige strijd van de mens tegen het water en het ontstaan van het Friese paardenras'. In de voorstelling doen naast toneelspelers en koorleden ook 100 Friese paarden mee, echt iets voor de liefhebbers, dus.

De Stormruiter is de grootste productie van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa (LF2018). En de paarden pakten ook nog even hun momentje – geef ze eens ongelijk. 

Na afloop was er nog een meet & greet met de cast waarbij nog maar eens duidelijk werd dat Beatrix nog altijd een paardenmeisje is, heerlijk! 

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws