Wordt dit de trouwtiara van prinses Eugenie?

Shock & horror, eigenlijk mag de Yorkie geen tiara dragen op haar trouwdag.

Lees ook

Het moet een doorn in het oog van de geboren prinses van York zijn, maar officieel mag Eugenie niet met een tiara op naar het altaar van St. George's Chapel schrijden.

Voormalig burgermeisjes Kate en Meghan zijn inmiddels goed bekend met de schatkamer van de Queen (of beter gezegd: de Kroon) waar voor zo'n 3,2 miljard euro aan sieraden zou liggen. En prinsessen Beatrice en Eugenie hebben wel eens een broche mogen lenen van hun oma, maar met een tiara zijn ze nog nooit gespot.

Dat zit zo: niemand valt flauw van ontzetting als de Yorkies of normale stervelingen een tiara opzetten. Maar volgens de royal traditie is zo'n ding alleen weggelegd voor getrouwde vrouwen. "De tiara is een heel oud symbool," zegt protocolkenner Geoffrey Munn. "Het wordt gezien als het verlies van onschuld voor de bekroning van de liefde. Europese vorstenhuizen hechten erg aan doen wat er altijd is gedaan en formele kleding en juwelen horen daarbij."

Officieel hadden Kate en Meghan dus pas na hun jawoord met bling op hun hoofdjes naast hun prinsen mogen staan, maar zoals gezegd: het is niet in steen gehouwen.

Eugenie's moeder Sarah loste het dilemma nogal creatief op door bij haar huwelijk met prins Andrew haar tiara bij het binnenkomen van de kerk onder een witte bloemenkroon te verbergen (op ongeveer rond 52 minuten). De tiara kwam pas tevoorschijn op 1.49, nadat de bloemen tijdens een nogal lang pauzenummer waren verwijderd. Wat een opmerkelijke royal goocheltruc was die nooit meer herhaald is. 

De tiara in kwestie is de meest voor de hand liggende keuze voor prinses Eugenie…

…als ze op 12 oktober trouwt met Jack Brooksbank. Royal bruiden dragen bij voorkeur familietiara's, de York Tiara is privébezit van Sarah, hertogin van York.

Het was in 1986 een huwelijkscadeau van de Queen aan haar schoondochter. De tiara was onderdeel van een demi-parure en werd gemaakt door juwelier Garrard van witte diamanten in krullen en wordt geschat op 250.000 euro. Sarah droeg hem voor het laatst in 2001, maar de kans is groot dat hij over een paar weken na zeventien jaar weer zal flonkeren, als bekroning van een royal bruid. 

 

Foto's © BSR Agency, PA Images, Getty Images, ANP

Laatste nieuws

Zie ook