Deze man jankt dagelijks de Queen wakker

Het is een menselijke wekker met een...uniek geluid.

Lees ook

Waar koningin Elizabeth is, is deze man ook. Het is niet prins Philip, niet haar bodyguard, niet haar privésecretaris, niet de butler en ook niet haar favoriete lakei. Het is de Royal Piper.

Doedelzakmuziek, je moet ervan houden. De een vergelijkt het met snerpend kattengejank, de ander vindt het schitterend. De Queen behoort duidelijk tot de laatste categorie, want ze heeft een eigen Piper of the Souvereign, ofwel een koninklijke doedelzakspeler.

Het is een positie die al sinds 1843 wordt vervuld in het koninklijk huishouden, met een uitzondering van vier jaar gedurende WOII. Tot nu toe zijn er slechts vijftien mensen geweest die de functie bekleed hebben, de titelhouder dient klaar te staan om te spelen als het Hare Majesteit behaagt.

De huidige Royal Piper is Pipe Major Scott Methven van de 5th Scots, Argyll and Sutherland Highlanders, die het sinds 2015 doet. Hij  bekleedt daarmee de hoogste positie die een doedelzakspeler binnen het leger kan hebben. Hij dient elke ochtend om negen uur een kwartier onder het raam van de koningin te blazen, of ze nu verblijft in Buckingham Palace, Windsor Castle, Balmoral of Holyroodhouse.

Officieel is dat om de monarch in stijl te wekken. In werkelijkheid staat de Queen aanzienlijk eerder op en dient de doedelzak tegenwoordig meer om het begin van de werkdag in te luiden.

Scott leidt daarnaast het dozijn doedelzakkers dat speelt bij staatsbanketten (lieve Oranjes, zeg niet dat we jullie niet hebben gewaarschuwd, #staatsbezoek!) en speelt op verzoek ook aan tafel te Windsor, Balmoral en Holyroodhouse. Kerstliedjes kan hij zich besparen, hij vergezelt koningin Elizabeth niet naar winterresidentie Sandringham, dat vrij klein is zodat er geen accommodatie voor hem is.

De Royal Piper is in het leven geroepen door koningin Victoria die ontdekte dat de markies van Breadalbane een Personal Piper had. En dat zo'n enig accessoire vond dat ze er onmiddellijk ook een regelde, om niet scharrig af te steken bij een markies.

Voormalig Royal Piper Gordon Webster, die in de jaren negentig zijn longen uit zijn lijf blies, zegt: "Het is de ultieme baan voor een doedelzakspeler. Omdat de Queen niet van steeds dezelfde liedjes houdt, had ik er zo'n 700 tot 800 op mijn repertoire. Die kende ik allemaal uit mijn hoofd, want als doedelzakspeler speel je niet van bladmuziek."

Lees ook: Hoe zit het met de Royal Raven van de Windsors?

Foto's © Getty Images, College Of Piping, ImageGap / iStock

Laatste nieuws

Zie ook