Huh, liet prinses Diana een burka ontwerpen?

Het was nog best een zwierig design, eighties style!

Lees ook

Als Koninklijke Hoogheid moet je natuurlijk op alles voorbereid zijn, maar prinses Diana ging wel erg ver in haar bereidwilligheid tot Diplomatic Dressing.

Voor een reis naar Oman, Qatar, Bahrein en Saoedi-Arabië in 1986 gaf ze David en Elizabeth Emanuel, die ook haar trouwjurk hadden ontworpen, de opdracht om een beetje leuke burka voor haar te ontwerpen, naast nog vier andere kledingstukken die voldeden aan de plaatselijk heersende zeden.

De burka was een reserve-outfit die ze uiteindelijk niet heeft gedragen. Er zijn geen foto's van, maar uit de schets blijkt dat er een zwierige strik op zat.

Oman, Qatar en Bahrein behandelden de prinses als eregast, in Saoedi-Arabië werd ze door toenmalig koning Fahd wel uitgenodigd in het paleis, al was het diner een exclusieve mannenzaak.

Uiteindelijk redde Diana het prima met de jurken met lange mouwen die ze voor het bezoek had meegenomen.

Hoe doen andere royals dat? 

Ook nu houden royals bij een buitenlands bezoek gaarne rekening met plaatselijk heersende normen en waarden. Zo sloeg Máxima in 2012 in  Oman even een sjaal om haar hoofd en vermomde koningin Beatrix zich als een van de toverfeetjes uit Disney's Doornroosje. 

Bij een bezoek aan een koranschool in Marrakesj in 2005 was er echter geen sprake van hoofdbedekking, al droeg Máxima wel een sjaal met zich mee. Men lijkt het ter plekke te beslissen. 

Hertogin Camilla volgt de Diana-lijn: zedig, maar zichzelf, zoals in Maleisië. Naast haar Raja Zarith Sofiah, de koningin van Johor, die óók helemaal zichzelf is.

Andersom varen royals uit landen waar burka's tot de dresscode kunnen behoren ook hun eigen koers. Sheika Mozah van Qatar (links) bedekt heur haar meestal met een funky tulband, Lalla Salma van Marokko (rechts) droeg toen ze nog in beeld was alles van designer powerpakken tot prachtige gewaden, maar met een hoofddoek werd ze niet gespot, laat staan een burka. 

Koningin Rania van Jordanië kiest ervoor geen hoofddoek te dragen…

…maar sloeg wel weer even iets om bij een bezoek aan de paus. Het lijkt vooral een kwestie van gezond verstand en beleefdheid te zijn, zoals Diana ook al aanvoelde.  

 

Foto's © ANP, RR Auctions, Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook