Queen lapt schaamteloos alle etiquetteregels aan haar laars

Hare Majesteit maakt als nationaal monument zelf wel uit wat wel en niet kan, thank-you-very-much.

Lees ook

Boomstamwerpen, ijzerstoten, Schotse oerklanken, kilts en doedelzakken, héél veel doedelzakken.

Dat zijn de ingrediënten van de Highland Games te Braemar, traditioneel het lievelingsuitje van de Queen als ze in Schotland resideert.

Dit jaar was geen uitzondering. Geflankeerd door haar oudste kinderen prins Charles en prinses Anne liet Hare Majesteit het gebodene glunderend over zich heen komen.

De Schotse Spelen zijn al eeuwen oud en draaien traditioneel om een aantal clans die bij elkaar komen en het tegen elkaar opnemen. Net 'Braveheart', maar dan schoner en minder bloederig.

Sinds 1848 is er vrijwel altijd wel een contigent Windsors bij geweest. Deze foto is van september 1951, in het midden koningin Elizabeth en  koning George VI, de ouders van de huidige Queen. Foto rechts: prins Charles in zijn kinderkilt. 

De Queen arriveerde in een van haar hofauto's want hoeveel traditie Braemar ook te bieden heeft, er zijn grenzen aan het aantal keren dat Hare Majesteit in een koets wenst te klimmen met haar versleten knieën.

Waarom deze kleurrijke folklore met snerpende traditionele muziek zo bij hen in de smaak valt is onduidelijk. Misschien herinnert het de koninklijke familie aan een tijd waarin het leven simpeler was en overzichtelijker leek. Nou ja, voor wie royal was, dan.  

De royal leesbril moest eraan te pas komen voor het programma.

Het leverde huiselijke tafereeltjes op over naar wie ze nu precies zaten te kijken.  

De Windsors zaten zelf ook leuk te kijk en hadden lak aan de etiquetteregel dat je niet mag wijzen.

Serieus, de Queen maakt zelf wel uit of ze wijst en of dat gepast is of niet.

Prins Charles zag er luisterrijk uit in een lila hemd dat erg vloekte bij zijn best wel stevige blos. Die deed vermoeden dat hij al een paar stevige malts tot zich had genomen. Verder droeg hij een kilt en een fraai bewerkte wandelstok, hoewel wandelen niet op het programma stond.

Maar het oog wil ook wat, in de meest bescheiden royal loge van het jaar.

 

Foto's © Getty Images, ANP

Laatste nieuws

Zie ook