Huppekee! Queen, Diana en Anne doen samen een dansje

Meer 'Upstairs, Downstairs' dan dit wordt het niet.

Koningin Elizabeth geniet tijdens de zomermaanden op haar verblijf in Balmoral. Ze werkt er een uurtje, verder wandelt ze veel, spreekt wat af met vrienden, je weet wel, chillen als een koningin.

Op Balmoral wordt ook traditioneel het Ghillies Ball gehouden, een Schotse traditie die je misschien zag langskomen in 'Downton Abbey' als de Crawleys bij hun neef, de markies van Flintshire, gaan logeren. Ghillie is Schots voor een soepele leren schoen die een beetje op een balletschoen lijkt.

1868 © National Portrait Gallery

Het Ghillies Ball is een dansavond die wordt georganiseerd door de familie en waar ook het personeel op mag meedansen. Het eerste werd gehouden in september 1852, het was een manier waarop koningin Victoria de bedienden wilde bedanken.

© PA Images

Destijds was het zo'n beetje het enige moment waarop 'upstairs' en 'downstairs' met elkaar socialiseerden. Hier dansen Philip en Elizabeth samen een 'reel' in 1982. 

De Windsors houden sinds 1852 elk jaar een Ghillies Ball en we hebben een fijn filmpje gevonden uit 1990 waarop de 'Eightsome Reel' wordt gedanst. De Queen vermaant Philip plagend, prins Anne lacht en prinses Diana slaat zich er manmoedig doorheen. Enjoy!

 

BEELD: BSR AGENCY, PA IMAGES, NATIONAL PORTRAIT GALLERY

Laatste nieuws