Bling! Margrethe, Marie, Mary én Madame Macron

Ruisende rokken én een nieuwe tiara - lang leve de royal Denen!

Lees ook

In Paleis Christianborg heeft koningin Margrethe van Denemarken een galadiner gegeven ter ere van het staatsbezoek van president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte.

Naast een zware diplomatieke en regeringsdelegatie was de hele koninklijke familie aanwezig. Denemarken pakt altijd leuk uit bij dit soort bezoeken, met een fraaie wacht, een menselijke fly-past van de gasten langs de pers en even wat fotomomenten. Vanwege de diplomatieke factor was er muziek van zowel Franse als Deense componisten.

Het is de Deense royals wel toevertrouwd om op zo'n moment te shinen. De eerste die arriveerde was prinses Benedikte. Die sinds de dood van haar man heel veel tijd doorbrengt met haar zus Margrethe, ook recentelijk weduwe geworden. Benedikte droeg de Sayn-Wittgenstein-Berleburg Fringe tiara die ze aan haar huwelijk overhield.

Prins Joachim en prinses Marie arriveerden als tweede. Marie, in Rikke Gudnitz, droeg niet de Bloementiara met diamanten die Margrethe haar 'permanent uitgeleend' heeft, maar een nieuw stuk, #tiaralert!

Het komt niet vaak voor dat de collectie wordt uitgebreid, dus opwinding alom onder menselijke eksters. De grote steen lijkt een saffier en is vermoedelijk in te wisselen voor een andere, om te kunnen afwisselen. Voor Marie als Française was de avond een béétje een dubbele thuiswedstrijd.  

Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary volgden als derde in de rij. Mary, in een Lasse Spangenberg die ze een beetje had laten vermaken (ze droeg hem eerst strapless), had gekozen voor de bloementiara met robijnen, een favoriet van haar uit 1804.

Koningin Margrethe droeg de Pearl Poiré tiara, een parure uit 1825 met achttien peervormige parels die aan diamanten bogen bungelen. Het is een van de topstukken van de Denen, specifiek bedoeld voor de belangrijkste vrouw van het land.

Het viel op dat Hare Majesteit een beetje moeilijk loopt. Bekend is dat ze last heeft van haar knieën, maar te koppig is om zich te laten opereren.

Om die reden werkte ze de receptie zittend af;  alle kleine beetjes helpen. Dat er tiara's aan te pas kwamen was best opmerkelijk. Meestal dragen alleen leden van monarchieën die bij elkaar op bezoek gaan dit type beeldige bling. Is een van de partijen een republiek, dan worden de tiara's kies weggelaten, maar dat is dus geen keiharde regel.

Brigitte Macron lijkt ons bovendien niet het type om geïntimideerd te zijn door wat dan ook, die kan reuze minzaam knikken naar een flonkerend gezelschap, van je liberté, egalité, fraternité.

On a sidenote: Emmanuel heeft duidelijk een betere visagist nodig. 

 

Foto's © ANP, label ID's: HeavenLM

Laatste nieuws

Zie ook