De Queen wil niet dat je deze beelden ziet

De magie van de monarchie verdraagt geen camera's volgens Hare Majesteit.

Lees ook

Koningin Elizabeth blijkt een Kardashian avant la lettre te zijn. In 1968 liet ze een cameraploeg in de paleizen toe om de koninklijke familie te volgen in hun dagelijkse bezigheden.

De ploeg had een jaar lang toegang tot gebeurtenissen in Buckingham Palace, Windsor Castle, Sandringham en Balmoral. Het resultaat was de twee uur durende documentaire 'Royal Family', waarin ze verrassend modern en informeel overkomen. De BBC zond hem uit in 1969, net voor de inhuldiging van prins Charles als prins van Wales. Ruim 40 miljoen mensen wereldwijd smulden ervan, informeel werd ie 'Corgi & Beth' gedoopt.

Nu zou je denken dat Hare Majesteit, die onlangs zelf een zeldzaam interview gaf en haar kleinzonen leeg laat lopen over hun levens en gevoelens, er geen bezwaar tegen zou hebben als ie nog eens zou worden uitgezonden. Maar ze geeft geen toestemming uit vrees dat het 'de magie' van het koningshuis als instituut zou weghalen.

"De Windsors beseffen dat als ze dit te vaak zouden doen, het goedkoop zou worden en dat dan de betovering zou verdwijnen," aldus Robert Lacey, historisch consultant van serie 'The Crown', in de Daily Mail.

Destijds was de Queen Mum al mordicus tegen, die wist als geen ander dat de monarchie een vleugje mysterie dient te houden om interessant te blijven. Het was uiteindelijk Lord Mountbatten, de oom van prins Philip die altijd uit was op zijn eigen rol binnen de Windsors vergroten, die de Queen overhaalde om mee te doen.

Heel controversieel is de docu niet. Je ziet Elizabeth aan het ontbijt, babbelend met president Nixon en snoep kopend voor prins Edward. En ze onthaalt prins Philip, prins Charles en prinses Anne op een anekdote over koningin Victoria's 'ongelofelijke controle' toen in Durbar een Oriëntaalse potentaat struikelde en met de voeten vooruit naar de troon viel.

Verder zijn er tenenkrommend in scène gezette momenten waarin Elizabeth en Charles een salade bereiden terwijl Philip staat te barbecueën met Anne. Het meest gevaarlijke aan de film is nog dat duidelijk wordt dat de Windsors eigenlijk niet zoveel verschillen met een gemiddeld bourgeois gezin en totaal geen flair voor de camera hebben.

Het moment waarop Philip de corgi's een welgemeend 'f*ck' toewenste werd eruit geknipt, zijn commentaar op zijn schoonvader George VI niet: "Hij had heel vreemde gewoonten. Soms dacht ik dat hij getikt was." Niet echt heel opwindend, want dat dachten wel meer mensen, vooral als de koning met berenmuts en al op struiken inhakte en ondanks zijn stotter vloeiend wist te vloeken.

De film (en nog 38 uur aan niet gebruikte opnamen) blijven dus in de Royal Archives in Windsor, tot koning William hopelijk besluit ze vrij te geven.

 

Openingsfoto © Getty Images, andere foto's © ANP, screenshots 'Royal Family'. 

Laatste nieuws

Zie ook