Gullbryllup! Harald en Sonja 50 jaar getrouwd

Het Noorse koningspaar is eigenlijk al bijna zestig jaar bij elkaar.

Koning Harald V (81) en koningin Sonja van Noorwegen (81) vieren vandaag hun 'gullbryllup' ofwel gouden bruiloft. Het is 50 jaar geleden dat ze elkaar het jawoord gaven in de Domkirke in Oslo.

Het huwelijk had heel wat voeten in aarde omdat Sonja Haraldsen een burgermeisje was en haar schoonvader koning Olav V haar niet zag zitten. Harald en zij hadden in het diepste geheim 9 (!) jaar een relatie voor er schot in de zaak kwam.

Dit is de woonkamer van haar oude huis, waarin de verkering zich grotendeels afspeelde. De kamer is in zijn geheel verhuisd naar museum Maihaugen in Lillehammer. Eergisteren opende het stel 'm daar, precies vijftig jaar nadat ze de deur achter zich dichttrok.

Harald zei namelijk in 1968 ferm tegen zijn vader dat hij ongetrouwd zou blijven als hij niet met Sonja mocht trouwen. Het zou een einde hebben gemaakt aan de dynastie en aan de Noorse monarchie, omdat Harald de enige troonopvolger was.

Olav stond toen voor de keuze om zijn zoon zijn zin te geven of een van zijn familieleden – iemand van de Deense koninklijke familie, een hertog van Schleswig-Holstein of een groothertog van Oldenburg – te benoemen als opvolger.

Hij legde zijn dilemma voor aan de regering en prompt was Sonja zo salonfähig als een aanstaand prinsesje maar kan zijn.

Ze verloofden zich in maart 1968…

…en trouwden in augustus van dat jaar.

Afgaand op Haralds strakke blik was het best een beetje spannend.

Het was een dolle dag, zelfs koning Olav leek zich opeens best te kunnen vinden in zijn nieuwe schoondochter.

En de tortels dansten tot diep in de nacht.

 Sonja werd door haar huwelijk een Koninklijke Hoogheid en kroonprinses van Noorwegen.  

Harald en Sonja kregen twee kinderen: prinses Märtha Louise en kroonprins Haakon. Die laatste is weliswaar jonger, in die tijd gingen jongens nog voor in de opvolging.

Inmiddels is de wet aangepast, zodat Haakons dochter prinses Ingrid Alexander te zijner tijd gewoon koningin van Noorwegen zal worden.

In 1991 volgde Harald Olav op en werd Sonja koningin-gemalin van Noorwegen. Rechts Haakon en Märtha Louise.

Het stel heeft inmiddels zes kleinkinderen, alleen kleinzoon Marius (uit een eerder relatie van kroonprinses Mette-Marit) staat niet op deze foto. 

Sonja en Harald hebben nog steeds een hecht huwelijk: ze zijn vrij aards, wandelen veel en trekken zich regelmatig terug in een van de royal berghutten om echt onder elkaar te zijn. Zij maakt dan zelf soep en hij mag graag een vuurtje stoken. 'Eeuwig zingen de bossen', zoveel is duidelijk.

Voor als je niet genoeg van deze royal love story krijgt: een lieve minidocu over het stel.

 

Door: Ella Vermeulen, Foto's: Kongehuset

Laatste nieuws