Sassy Seniors: vintage royals tonen stijl

Royal op leeftijd zijn, wil niet zeggen dat er concessies worden gedaan aan lipstick en bling.

Lees ook

Wat nou 'growing old gracefully?' Deze royals laten zien dat het loont om levenservaring volledig in eigen stijl te verpakken en alsnog fabulous door het leven te gaan.

Sofia en Irene

Als prinsessen van Griekenland werden Sophia (79) en Irene (76) geestdriftig door hun ouders naar feesten en partijen gestuurd in de hoop op een beetje leuk trouwen met 'ons soort mensen'. Sophia, gezeglijk als ze is, werd zo door haar huwelijk met Juan Carlos Sofia, koningin van Spanje. Maar Irene zag – heel shocking voor een prinses – toch maar af van een huwelijk met prins Michel van Orléans, zoon van de Franse troonpretendent. Ze trouwde nooit en woonde jaren met hun moeder koningin Frederica in India. Sinds de dood van Frederica in 1981 resideert ze met haar zus in het Zarzuela Paleis in Madrid. Sofia en Irene zijn erg aan elkaar verknocht en nemen het ervan. Bad Hair Day? Soof knoopt er een sjaaltje in. Irene heeft permanent een Bad Hair Day en dat kan haar lekker niets schelen. Polo, tuniek- niets meer aan doen. It's good to be royal. 

Fabiola

Van oorsprong Spaanse Doña Fabiola Fernanda María-de-las-Victorias Antonia Adelaida Mora y Aragón (1928-2014) gold in haar jonge jaren als een van de grote aristocratische schoonheden van Europa.  Koning Boudewijn van België wist haar aan de haak te slaan en als koningin Fabiola van België  zette ze een onnavolgbaar flamboyante stijl neer: enorm kapsel, gigantische goeden, waaiers, veel voile om haar heen en tot in de puntjes verzorgd. Ook op latere leeftijd deed ze geen concessies en rukte ze stralend uit met rode lipstick en een kloek arsenaal aan accessoires.   

Astrid

Prinses Astrid van Noorwegen (86) is de oudere zus van koning Harald. Ze trok zich weinig aan van de royal mores en trouwde een gescheiden burger met wie ze vijf kinderen kreeg. Sinds haar man in 2015 overleed, woont ze weer in het paleis waar ze officieel met pensioen is, maar desgewenst nog altijd vrolijk uitrukt in avondkleding en tiara als men de tafelindeling weer eens niet rond krijgt. Haar liefde voor lange oorbellen en parelsnoertjes is ze nooit verloren.  

De hertogin van Alba

María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y Silva (1926-2014) was als de 18de hertogin van Alba een fenomeen die zich door niemand liet vertellen dat a) heur haar op een paardenbloem leek, b) plastische chirurgie niet chic was en c) ze niet met jongere mannen mocht trouwen. Op haar 85ste huwde ze echtgenoot nummer drie en danste de flamenco, later zelfs op blote voeten. Haar esprit wordt zeer gemist…

Margretha en Birgitta

Prinsessen Margretha (83) en Birgitta (81) van Zweden zijn de oudste en op één na oudste zussen van koning Carl Gustaf. Omdat destijds meisjes geen troonopvolger konden zijn waren ze vrij om hun eigen leven te leiden. Beiden trouwden uit liefde, Margretha woont in het Engelse Chipping Norton, Birgitta al jaren op Mallorca. Beiden hebben lak aan waarschuwingen over de schadelijke kanten van zonnen en de regel dat een pony niet samengaat met een tiara. En zijn daarmee totally our kind of ladies.

 

Foto's © Getty Images, ANP, BSR Agency, Kungahuset, Kongehuset, Greece Royal Family

Laatste nieuws

Zie ook