Graaf Louis: ‘€ 351 miljoen óf de troon van Monaco’

Zijn de Grimaldi's net een beetje salonfähig, duikt er weer een boze neef op.

In de categorie Royal Dwaallichten presenteren wij u graaf Louis de Causans, een Franse aristocraat die meent recht te hebben op de troon van Monaco.

Louis klaagt Frankrijk aan omdat het land zijn familie een eeuw geleden met een truc de troon van Monaco afhandig zou hebben gemaakt. Hij eist € 351 miljoen schadevergoeding van de Franse staat. Dus niet van zijn neef prins Albert die zich dan ook niet al te veel zorgen lijkt te maken over zijn positie. Maar het wel vervelend vindt dat er zo weer een flamboyante overgrootmoeder in beeld komt, die de inmiddels aardig salonfähige Grimaldi's liefst verzwijgen.

© Louis de Causans / Facebook

Het zit zo: krap een eeuw geleden heerste Louis II van Monaco over het ministaatje. Hij had geen erfgenamen. Volgens De Causans had de troon na zijn heerschappij — 1922 tot 1949 — naar de tweede tak van de familie Grimaldi moeten gaan, waar De Causans van afstamt.

© Louis de Causans / Facebook / Le Parisien 

Dit zou betekenen dat Lodewijk zou worden opgevolgd door Willem II van Urach, een Duitser. Dit was voor de Fransen geen optie. Hierom oefende Frankrijk druk uit op Louis om Charlotte Louise, zijn buitenechtelijke dochter, te adopteren waardoor de troon aan de neus van Willem voorbijging.

Charlotte Louise's moeder Marie Juliette Louvet (midden) was een dansmeisje bij wie tijdens optredens wel eens spontaan de kleren van het lijf vielen, iets wat in koninklijke kringen gevoelig ligt. Charlotte Louise (links, gele jurk) werd later de moeder van prins Rainier, de vader van prins Albert. Daarnaast sloten Frankrijk en Monaco een verdrag waarin stond dat Frankrijk inspraak zou hebben in de troonsopvolging in Monaco.

© Louis de Causans / Facebook

Door de regels voor opvolging te herzien nam Frankrijk volgens De Causans feitelijk de controle over het vorstendom in handen en ontnam het zijn familie haar geboorterecht. De aanklacht van De Causans is dan ook gericht tegen de Franse staat en niet tegen huidige vorst van Monaco, Albert II. Louis zegt zijn neef 'te adoreren.' 

© Louis de Causans / Facebook

In een interview met Le Parisien zegt De Causans: 'Ik wil dat de waarheid naar buiten komt en dat dit onrecht dat mijn familie door Frankrijk is aangedaan wordt rechtgezet.' Het flinke bedrag is volgens hem gebaseerd op het fortuin dat zijn familie zou hebben als ze Monaco hadden geregeerd. Wordt vervolgd.

 

Openingsfoto © Louis de Causans / Facebook, bron: Le Parisien, Financieel Dagblad

Laatste nieuws