15 royals vóór ze een titel kregen en nu

Kijk en vergelijk: bij een titel hoort een chique make-over, zoveel is duidelijk.

Lees ook

Ooit waren ze gewone burgers. Zaten ze opeengepakt in het openbaar vervoer, gooiden ze zelf hun tank vol. Wat een titel met je doet? Je wordt er in ieder geval heel erg gesoigneerd van, kijk maar.

Máxima

© RVD / ANP

Máxima Zorreguieta, links in 1994, toen ze nog werkte op de verkoopafdeling van Boston Securities S.A. in Buenos Aires. In 2002 werd ze prinses Máxima der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, mevrouw Van Amsberg. En sinds 2013 is ze Hare Majesteit koningin Máxima. Officieel koningin-gemalin, maar alleen puristen noemen haar zo. Niet gek voor iemand die ooit sassy met cactussen poseerde.

Camilla

© Shand Family / Getty Images

Camilla Shand is geboren als gewoon burger en bleef dat in haar eerste huwelijk. Andrew Parker Bowles had weliswaar een dubbele achternaam, maar was niet van adel. Camilla werd dat wel door haar huwelijk met de prins van Wales. Sinds 2005 is ze Hare Koninklijke Hoogheid de hertogin van Cornwall. Wat het gaat worden als haar man koning wordt, weet niemand: misschien prinses-gemalin. Maar als het aan Charles ligt, wordt het toch echt koningin-gemalin. Zou ze de tulen roosjesoorbellen uit de jaren zestig nog hebben?  

María Teresa

© H.K.H. Maria Teresa / Cour Grand-Ducale

Cubaanse María Teresa Mestre y Batista leerde begin jaren tachtig prins Henri van Luxemburg kennen. Na hun huwelijk werd ze Hare Koninklijke Hoogheid, de erfgroothertogin van Luxemburg (in de praktijk werd dat 'kroonprinses') en na de inhuldiging van haar man in 2002 werd het H.K.H. de groothertogin van Luxemburg. Gelukkig is ze altijd van flamboyante jurken blijven houden.   

Sonja

© Kongehus Norge

Juffrouw Sonja Haraldsen werd door haar huwelijk in 1968 kroonprinses van Noorwegen en is sinds 1991 koningin van Noorwegen. En is dol op een serieuze hoeveelheid bling, bij voorkeur in kleur.

Silvia

© Kungahuset Sverige

Silvia Sommerlath leerde kroonprins Carl Gustaf van Zweden kennen tijdens de Olympische Spelen van 1972 waar zij als gastvrouw en tolk werkte. Hij werd een jaar later koning, toen ze in 1976 trouwden, werd ze meteen ("Het was zenuwslopend," zei ze later) koningin van Zweden en dat is ze nog altijd.   

Sarah

© Onbekend / Getty Images

Sarah Ferguson werd in 1986 door haar huwelijk met prins Andrew H.K.H. de hertogin van York. In 1996 verloor ze door haar scheiding de status van Koninklijke Hoogheid en werd haar titel minder exclusief gemaakt. In plaats van 'de hertogin van York' is ze nu 'hertogin van York', alsof er daar tientallen van rondlopen.  

Letizia

© TVE / ANP

Nieuwslezer en journalist Letizia Ortiz Rocasolano behield bij haar eerste huwelijk in 1998 haar eigen naam en nam niet die van toenmalig echtgenoot Alonso Guerrero Pérez aan. Door haar huwelijk met kroonprins Felipe van Spanje werd ze in 2004 prinses van Asturias, de kroonprinsessentitel in Spanje. Sinds zijn inhuldiging in 2014 is ze Hare Majesteit de koningin van Spanje.

Laurentien

© RVD / ANP

Petra Brinkhorst veranderde later haar naam in Laurentien (een samentrekking van de namen van haar ouders Laurens en Jantien) omdat ze die meer bij zich vond passen. Door haar huwelijk in 2001 werd ze Hare Koninklijke Hoogheid Laurentien, prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, mevrouw Van Amsberg-Brinkhorst.

Sophie

© The Royal Household / Getty Images / Harper's Bazaar

Sophie Rhys-Jones werd door haar huwelijk met prins Edward geen prinses, maar kreeg de titel H.K.H. de gravin van Wessex. In het verschiet: waarschijnlijk erft Edward na de dood van zijn vader het hertogdom van Edinburgh. Sophie zal dan hertogin van Edinburgh worden.

Mabel

© Mabel van Oranje / ANP

Mabel Los verloor op haar negende haar vader en nam toen haar moeder later hertrouwde de achternaam van haar stiefvader aan: Wisse Smit. Door haar huwelijk met prins Friso werd ze Hare Koninklijke Hoogheid prinses Mabel van Oranje-Nassau, gravin van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg-Wisse-Smit. In het dagelijks leven gebruikt ze Mabel van Oranje.

Meghan

© Immaculate Heart High School / Getty Images

Rachel Markle werd Meghan Markle en tussen 2011 en 2013 even Meghan Engelson-Markle. Sinds 2018 is ze prinses van het Verenigd Koninkrijk, de hertogin van Sussex, gravin van Dumbarton en barones Kilkeel.  

Kate

© Marlborough College / Getty Images

Kate Middleton werd door haar huwelijk met prins William in 2011 prinses van het Verenigd Koninkrijk, H.K.H. de hertogin van Cambridge, gravin van Strathearn en lady Carrickfergus. Zodra William kroonprins wordt, wordt Kate – die eigenlijk Catherine heet – de nieuwe prinses van Wales. Schuift hij door naar de positie van staatshoofd, dan wordt het H.M. Catherine, koningin-gemalin van het Verenigd Koninkrijk.

Mette-Marit

© Onbekend / Kongehuset

Mette-Marit Tjessem Høiby is sinds haar huwelijk met kroonprins Haakon van Noorwegen in 2001 kroonprinses van Noorwegen. Eerstvolgende titel: koningin-gemalin van Noorwegen.

Marie

© Getty Images / Det Danske Kongehus

Française Marie Agathe Odile Cavallier werd door haar huwelijk met prins Joachim H.K.H. prinses Marie van Denemarken, gravin van Monpezat. 

Mary

© University of Tasmania Society / Det Danske Kongehus

Tasmaanse Mary Donaldson was in haar jonge jaren best een kroegtijger, al schoonde ze haar imago al aardig op toen ze een baan in de marketing kreeg. Door haar huwelijk met kroonprins Frederik van Denemarken werd ze H.K.H. de kroonprinses van Denemarken, in 2008 kwam daar nog gravin van Monpezat bij. Next stop: koningin-gemalin van Denemarken.

 

Openingsfoto © RVD

Laatste nieuws

Zie ook