Royal Wedding Rel: prinses Eugenie onder vuur over kosten

Critici vragen zich af of het niet wat minder kan voor de 9de in de lijn voor de troon.

Lees ook

De aanstaande Royal Wedding van prinses Eugenie van York met Jack Brooksbank is leuk en aardig, maar begint wel een bodemloze put aan kosten te worden, volgens critici.  

De festiviteiten voor 12 oktober aanstaande waren eerst begroot op 838.000 euro, wat al indrukwekkend is voor de negende in lijn voor de troon die geen officiële royal taken verricht. Nu Eugenie's grote dag steeds verder uitdijt met onder andere 1200 man publiek op het terrein en een rijtoer à la prins Harry en hertogin Meghan komt daar voor zeker 2,2 miljoen euro aan beveiligingskosten bij, die moeten worden opgehoest door de Britse belastingbetaler, aldus The Mirror.

De kosten voor het huwelijk, de receptie en het feest voor de 350 gasten worden betaald door de ouders van Eugenie en Jack. De financiële tegenvaller bestaat vooral uit de oplopende kosten van meer hulpdiensten en de extra politie die moet worden opgetrommeld om de route langs Windsor High Street veilig te stellen. Iets wat extra gevoelig ligt in verband met de terrorismedreiging in Engeland.

Het schuurt bovendien nogal met Eugenie's recente uitspraken dat ze het allemaal 'echt' wil houden. Zo echt als een stel twintigers dat zich een vijfsterrenvakantie in Portofino kan veroorloven, dan. "Ze lijken in niets op 'echte' normale mensen," zegt Chris Williamson die voor Labour in het parlement zit. "Niemand krijgt de kosten van zijn bruiloft vergoed uit publieke gelden en ze hebben genoeg geld om het zelf te betalen."

Critici maken veelvuldig de vergelijking met het huwelijk van Zara Phillips (ook een kleindochter van de Queen) die in een bescheiden ceremonie in Edinburgh trouwde met Mike Tindall, voor een fractie van de kosten die voor de jongste Yorkie worden gemaakt.

Duidelijk is inmiddels ook dat het wederom een bruiloft met een hoog celebritygehalte wordt. De Clooney's worden verwacht, omdat Jack in Engeland de vertegenwoordiger is van George's tequilalabel Casamigos. Model Cara Delevingne en actreutel Suki Waterhouse worden verwacht als vriendinnen van Eugenie, net als Kate Moss en Robbie Williams en zijn vrouw Ayda: hun dochter Theodora is een van de bruidskinderen.

Lees meer: 

 

Foto's © Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook