Verzoenende vakantiegroeten van de Luxemburgers

Vier generaties op één foto zonder dat er sneren worden uitgedeeld - het is het wonder van Cabasson.

Lees ook

Het hof van Luxemburg trakteert op fijne foto's van de groothertogelijke familie waaruit één ding duidelijk wordt: oud zeer is voorgoed verleden tijd en iedereen hoort erbij.

Groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa zijn op vakantie in Cabasson aan de Franse zuidkust, tussen Marseille en St. Tropez in. Niet alleen hebben ze de patriarch van de familie meegenomen – Henri's vader prins Jean Sr. is inmiddels 97 jaar – ook de rest van de familie kwam langs. Waaronder prinses Marie-Gabrielle en haar man Antonius Willms. Mét zoontje Zeno van twee maanden, zodat het oudste en het jongste lid van het Huis van Nassau-Weilburg samen op een foto staan. Rechts naast Marie Gabrielle staat haar eerder in ongenade gevallen vader prins Jean Jr.. 

De foto's zeggen ook iets over de verzoening binnen de familie. Die is deels te danken aan het feit dat prins Jean Sr. wat milder is geworden. Maar toch vooral aan de manier waarop Henri en Maria Teresa de afgelopen jaren ontzettend hun best hebben gedaan om niemand buiten te sluiten. Hosselende ex-schoondochters, Duitse burgermeisjes, hun dodelijk saaie kroonprinsesselijke schoondochter Stéphanie – er wordt vriendelijk en welwillend mee omgegaan.

Dat is niet altijd zo geweest, ooit was het buitengewoon ongezellig in Chateau Berg. Henri's moeder Jósephine verfoeide schoondochter Maria Teresa. En Jósephine én Jean (hier in 1999) vonden de keuze van prins Jean Jr (de broer van Henri en de vader van Marie-Gabrielle) voor Hélène Vestur beneden hun waardigheid. Zoon Jean werd zo'n beetje persona non grata aan het hof, Marie-Gabrielle groeide op 'zonder warme contacten' met de familie van haar vaders kant. En dat is het understatement van de eeuw.  

Henri zette in 2004 het een en ander recht door zijn nichtje te upgraden en zo gelijk te stellen aan de anderen in de familie: van gravin van Nassau werd Marie-Gabrielle prinses van Nassau. Na de dood van Jósephine Charlotte in 2005 haalde hij ook de banden met zijn broer Jean weer aan. Hun vader Jean had in 2000 het stokje al overdragen en had geen problemen met het verzoeningsoffensief. En zo kunnen vier generaties opeens en famille gezellig op een vakantiefoto staan. Well played, Nassau's. Well played.

 

Door Ella Vermeulen, Foto's Cour Grand-Ducale, ANP

Laatste nieuws

Zie ook