Raken de kinderen van prinses Madeleine hun titel kwijt?

Leonore O'Neill klinkt toch net even anders dan prinses Leonore van Zweden...

Lees ook

Een tijdje in Florida gaan wonen, is leuk en aardig, maar het zou de kinderen van prinses Madeleine van Zweden en Chris O'Neill zomaar hun titels kunnen kosten.

Er was in Zweden weinig verbazing toen bleek dat Madeleine's kinderen Leonore, Nicolas en Adrienne na hun geboorte Koninklijke Hoogheden werden én prins(es) van Zweden. Sinds een wetswijziging in 1980 wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen mannen en vrouwen in de opvolging. En was er dus ook geen reden om de kinderen van een prinses anders te behandelen dat die van een prins. Madeleine werd zo de eerste Zweedse prinses die geen troonopvolger is, maar wel haar titels op haar kinderen mocht laten overgaan.  

So far so good. Madeleine heeft echter de afgelopen tien jaar grotendeels in het buitenland gewoond met haar kinderen. Leonore is geboren in New York, het gezin woonde de afgelopen jaren in Londen, en verhuist dit najaar naar Florida. Volgens de Opvolgingswet moeten de kinderen echter binnen het koninkrijk opgroeien om hun plek in de troonopvolging niet te verliezen.

Leonore is achtste, Nicolas negende en Adrienne tiende in de lijn. De kans dat ze ooit aan de bak moeten is gering, maar Madeleine hecht nogal aan de familiebanden én de titels. En daar zitten voorwaarden aan: zo moeten de kinderen vanaf hun zesde in Zweden wonen, om zo de verzekering te hebben dat ze hun scholing in Zweden krijgen. De andere voorwaarde is gedoopt worden binnen de Protestantse Zweedse kerk, daar is in alle drie de gevallen aan voldaan.

In de praktijk betekent dit dat Madeleine en Chris tot 2020 de tijd hebben om te beslissen waar ze zich definitief zullen vestigen: in dat jaar wordt Leonore zes jaar. Afgaand op de geschiedenis van royals in Zweden raakten de prinsen die hun rechten op de troon verloren ook hun titels kwijt.

Alle kinderen zijn nu naast prinsessen en prins van Zweden ook hertoginnen en hertog van een Zweedse streek. Besluiten Madeleine en Chris in het buitenland te blijven, dan zullen Leonore, Nicolas en Adrienne vermoedelijk O'Neill gaan heten, eventueel nog met een variatie op Bernadotte erbij. De vraag is of het zover zal komen, of dat na Florida alsnog voor Zweden zal worden gekozen.

 

Foto's © Kungahuset, Bron: Royal Central

Laatste nieuws

Zie ook