Happy B’Day! Prinses Beatrice wordt 30

Feestje bij de Yorkies, waar prinses Beatrice een mijlpaaltje slaat.

Lees ook

Mijlpaal voor prinses Beatrice van York. Vandaag wordt ze dertig en dat is een uitstekende reden om eens even door haar fotoalbum te bladeren.

Prinses Beatrice is de oudste dochter van prins Andrew, hertog van York en Sarah Ferguson, van wie hij 'goed gescheiden' is. Ze groeide op in een warm nest, je kunt de Yorks verwijten dat ze verwend en wereldvreemd zijn (Andrew) en mediageile hosselaars (Fergie), maar het staat buiten kijf dat ze zielsveel van hun kinderen houden en dat Bea en haar zusje prinses Eugenie dol op hun ouders zijn.

1988

Prinses Beatrice wordt geboren in het Portland Hospital in Londen. Haar ouders, de hertog en hertogin van York, zijn dan nog de sterren van Windsor, ook omdat het tussen kroonprins Charles en prinses Diana al hevig rommelt.

Beatrice is vermoedelijk de enige royal baby wier eerste officiële portret in de ouderlijke slaapkamer van het paleis werd genomen. 

1989

De gouden jaren, waarin prins Andrew en hertogin Sarah nog bij elkaar waren en er geen vuiltje aan de lucht was.

1991

Beatrice zit hier op de schouders van haar tante, prinses Diana.

Zowel de hertogin van York als de prinses van Wales zaten toen al tot aan hun nek in de relatieproblemen met hun prinsen. 

1992

Terugkeer in Londen na een weekje logeren bij oma op Balmoral (wat de Schotse rokjes verklaart). 

1993

Bezoekje aan Amerika, waar de hertogin van York de markt aan het verkennen was in de hoop zo haar bij elkaar geshopte schulden te kunnen aflossen.

1996

Blije foto, verdrietige dag in Verbier. Andrew en Fergie's scheiding is op 17 april formeel door de rechter behandeld, het stel is uit elkaar, na tien jaar getrouwd te zijn geweest. Beatrice en Eugenie waren er inmiddels al vier jaar aan gewend dat hun ouders niet meer bij elkaar woonden. Of toch wel, want Fergie zat gewoon in een eigen vleugel van hun riante huis.

1998 

Moeder-dochterstyling, erg populair bij de Yorkies. 

1998

Beatrice en Eugenie zijn vele malen bruidsmeisje geweest, waaronder in deze jurkjes, die destijds vast een héél goed idee leken.

1999

Moeder Fergie is na de scheiding lange tijd niet welkom in de inner circle van de Windsors, maar haar dochters zijn dat wel. Deze foto is genomen op Balmoral.

Beatrice is hier verkleed voor haar rolletje in 'Santa's Starry Night', een pantomime voor het goede doel.

2000

Onrust alom: Fergie wil gaan wonen in Russin bij Geneve, zodra haar nieuwe woning Chateau Fazy is gerenoveerd. 

Het gaat allemaal niet door, Bea gaat uiteindelijk naar St. George's in Ascot. Ze is pijnlijk verlegen, dan helpt een extroverte moeder niet. Op school heeft Bea het extra zwaar omdat ze erg dyslectisch is. 

2001

Première 'Harry Potter and the Philosopher's Stone'. 

2002

Een van de eerste 'walkabouts' langs het publiek van prinses Beatrice bij Westminster Abbey waar haar overoma, de Queen Mum opgebaard lag. 

2003

Op vertrouwd terrein, zoals dat van Sandringham (links) zit Beatrice aanzienlijk beter in haar vel dan wanneer ze zich in grote onbekende gezelschappen moet mengen, zoals bij de polowedstrijd rechts, ook bekend als een verkapte huwelijksmarkt voor aristo's.

2004

Skiën met haar moeder en zus in Verbier, het haar nog fotogeniek los en zonder helm.

2005

Voor haar 18de verjaardag maakt Beatrice haar alternatieve debuut in de society, op de cover van Tatler, met haar eerste interview.

2005

Foto's zoals deze zijn er veel. Twee dochters, niet helemaal op hun gemak met de moeder van wie ze zielsveel houden, maar die bij anderen niet erg populair is. Ze zijn oud genoeg om dit te beseffen. En Sarah beseft dat de twee Koninklijke Hoogheden die ze heeft gebaard haar 'golden ticket' zijn. Ongeacht wat ze zelf uitspookt, door haar dochters zal ze altijd tot de society blijven behoren. 

2007

Op de catwalk tijdens Fashion For Relief. De symbiose tussen Bea en haar moeder kan soms awkward zijn. Sarah wil pronken met haar dochters en geniet zelf enorm van de spotlights, Beatrice maakt meestal de indruk dat dit niet háár idee van een leuke avond is. Al is het ook goed dat haar moeder haar weet over te halen om dit soort dingen te doen, want de oudste Yorkie kan best wat meer zelfvertrouwen gebruiken.

Later dat jaar gaat Beatrice in haar tussenjaar alleen op pad, onder andere naar Cuzco in Peru, als royal rugzaktoerist.

2010

Beatrice gaat gezonder leven én gaat hardlopen. In 2010 loopt ze de Londen Marathon uit, iets wat haar topfit maakt en voor aanzienlijk meer zelfvertrouwen zorgt.

2011

Voor de Royal Wedding van prins William met Kate Middleton koos Beatrice een hoed die vele grappen opleverde. Ze liet de 'wc-bril met strik' later veilen voor het goede doel.

Later dat jaar zwaaide Beatrice af aan Goldsmiths College in Londen. Dit hoofddeksel stond haar beter.

2012

De foto die speculaties aanwakkerde over de vermeende vete van 'geboren prinsessen' Beatrice en Eugenie en voormalig burgermeisje Kate, hier Catherine, hertogin van Cambridge, met de titel 'koningin van Engeland' in haar toekomst. Dit was inderdaad het jaar waarin steeds duidelijker werd dat de Yorks een stapje terug zouden moeten doen voor de Wales'jes. Toch is nooit bewezen dat de frustratie hierover uit de jonge Yorkies kwam, insiders zeggen dat vooral prins Andrew en Fergie er moeite mee hadden.

2013

In de hoop op een leuke (lees: adellijke) match, worden Beatrice en haar zus veelvuldig Europa ingestuurd. Prins Ernst-August van Hannover (links) is een droomkandidaat: gerelateerd aan de Engelse royals, maar weer niet zo close dat het creepy wordt. Hij is bovendien geen player, maar een serieuze jongeman die dan al bijna tien jaar het Huis van Hannover leidt. De vonk slaat echter niet over.

2015

Volgens de traditie gaat de hele familie met Pasen naar de kerk, hier bij Windsor Castle.

2016

Tien jaar lang had Beatrice verkering met Dave Clark (links), een zorgeloze bon vivant die graag gebruik maakte van haar netwerk en – toegegeven – Bea hielp wat meer uit haar schulp te komen. Hier lunchen ze in Eden Roc, het ultra exclusieve resort aan de Rivièra.

Toen ze eindelijk wel eens wilde weten waar het naartoe ging, had hij daar geen antwoord op, zodat ze er wijselijk een punt achter zette. Hij had binnen een paar maanden al een nieuwe vriendin en is eerder dit jaar getrouwd. Laten we voortaan meteen vertrouwen op de radar van de Cambridge'jes: Dave was een van de weinige mensen op wie hertogin Kate wel eens een dodelijke blik wierp en prins William was ook geen fan: hij vond dat Clark zijn nichtje niet aardig behandelde en nodigde hem vaak niet eens uit.

Hier gaat een groot deel van Beatrice's tijd aan op: vanuit loges kijken naar paardenraces, of zoals hier, een tenniswedstrijd zoals de US open.

Tel daarbij vele, vele vakanties op en het wordt duidelijk dat de prinses best een imagoprobleem heeft. 

2017

Ascot, met hertogin Kate. Vete? Welke vete? 

2018

Beatrice komt als bijna-dertiger kalmer en zelfverzekerder over, alsof ze een beetje begint te landen in haar eigen leven. Haar werkzaamheden blijven schimmig. Officieel is ze 'Vice President of Partnerships and Strategy bij Afiniti.com', een functie waarin ze zou werken als een soort matchmaker tussen bedrijven, iets waarvoor ze veel in Amerika is. Heel veel bewijs voor haar arbeidzaamheid is er niet. Hoe dan ook, ze komt sterker en volwassener over en durft ook steeds meer te doen.

Eerstvolgende grote moment voor Bea is het huwelijk van haar zusje Eugenie (lichtblauwe jurk) met Jack Brooksbank, waarin ze als hoofdbruidsmeisje een aanzienlijke rol zal hebben. Hier nemen ze alvast het een en ander door tijdens het huwelijk van prins Harry en Meghan in St. George's Chapel, waar ook Eugenie en Jack zullen trouwen.  

Happy B'day Bea! 

Ook haar moeder, Sarah The Duchess, feliciteerde haar Trixie

En toen kon haar vader prins Andrew natuurlijk niet achterblijven – cute!

Door: Ella Vermeulen, foto's © ANP, Getty Images, BSR Agency, The Royal Family

Laatste nieuws

Zie ook