Christina van Zweden is kláár met prinses zijn

Als geboren prinses je titel opgeven, het is niet niks...

Lees ook

Zweedse prinses Christina gaat met pensioen én geeft haar titel op, zo vertelde ze aan persbureau TT. Christina is de jongste zus van koning Carl Gustaf van Zweden.

Morgen wordt Christina Magnuson, zoals ze voortaan wil worden genoemd, 75 jaar. Ze is van mening dat ze haar taken als prinses heeft volbracht. "Ik probeer te beseffen dat elke dag belangrijk is," zegt ze. "Daarom wil ik mij niet meer binden aan zaken voor de toekomst, maar genieten van wat ik heb en van de mensen om me heen."

Christina (ze staat hier rechts naast haar zussen en broer)  heeft recentelijk pech gehad met haar gezondheid. In 2010 werd ze behandeld voor borstkanker en vorig jaar voor leukemie. De behandeling slaagde, maar de ziekte trok een fikse wissel op haar lichaam. En confronteerde haar met de vergankelijkheid van het leven, ook een reden om het rustiger aan te gaan doen.  

Andere Zweedse royals zoals prinses Sofia en wellicht prinses Madeleine zullen een aantal beschermvrouwschappen van hun tante overnemen. Christina zette zich veel in voor het Rode Kruis en was betrokken bij een speciaal fonds om de positie van vrouwen te verbeteren.

Christina (1943) is de vierde dochter van prins Gustav Adolf. Haar vader heeft ze amper gekend, die verongelukte met een vliegtuig toen ze drie was. Hij liet zijn vrouw prinses Sybilla achter als weduwe met vijf kleine kinderen, de huidige Zweedse koning Carl Gustaf is de jongste en enige jongen van het stel.

Carl Gustaf is altijd erg close geweest met Christina.

Als de twee jongsten van het gezin, trokken ze automatisch naar elkaar toe.

Omdat broertje Carl zeer jong koning zou worden, namen zijn zussen, waaronder ook Christina (links), naarmate ze ouder werden veel representatieve taken op zich om hem te ontlasten.

Om die reden wachtte Christina lang met trouwen met haar vriend Tord Magnusson: na de dood van haar moeder fungeerde ze als First Lady van Zweden, tot de huidige koningin Silvia in beeld was. Tord en zij kregen drie zonen: Gustaf, Victor en Oscar. Ze heeft vijf kleinkinderen.

Ook na haar huwelijk bleef Christina zeer close met haar broertje. En was soms letterlijk zijn drijvende kracht: toen hij koning was geworden en te zenuwachtig was om naar het volk te zwaaien, gaf ze hem zo'n harde duw dat het een barst in het raam opleverde. Hiërarchisch gezien kwam het haar broertje dus best goed uit dat ze later een stapje terug moest doen en hij zijn familie als buffer tegen haar doortastendheid kon inzetten. 

Volgens insiders is Christina Carl Gustafs beste 'en misschien wel enige échte vriendin'. Waar haar zussen (in het midden Birgitta, rechts Desiree in 2017) steeds verder naar de achtergrond verdwenen, was het Christina die Carl en Silvia heeft geholpen met het moderniseren van de Zweedse monarchie tot het populaire instituut dat het nu is. Het zegt iets over haar dat niet alleen Carl Gustaf en Silvia haar op handen dragen, maar ook haar neven en nichten dol op haar zijn.

Hopelijk is Christina, hier met Tord in 2015 op het huwelijk van prins Carl Philip en Sofia Hellqvist, een lang, prettig en vooral gezond pensioen gegund.   

 

Foto's © Getty Images, Kungahuset, BSR Agency, ANP

Laatste nieuws

Zie ook