Onderzoek: Nederlanders betalen graag meer voor kinderloze vlucht

Eerlijk is eerlijk, niets is zo erg als met een huilende baby in een vliegtuig te zitten.

Lees ook

Uit onderzoek van de reiswebsite WeFlyCheap blijkt dat meer dan 40% van de Nederlandse reizigers zonder kinderen bereid is om meer te betalen voor een 'adult-only'-vlucht. Zo willen de respondenten tussen de 10 en 25 euro meer betalen voor een vliegreis zonder gehuil en gekrijs.

LEES OOK: Dít moet je volgens stewardessen dragen voor een upgrade in het vliegtuig

Onderzoek

Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie, zegt in het onderzoek dat mensen meer geld te besteden hebben. "Met name in de westerse samenleving is autonomie en vrijheid belangrijker dan geld. En een kind kan jouw vrijheid aardig beperken, ook als je er alleen maar bij in de buurt komt." Ook zegt de leraar dat Nederlanders welvarender zijn geworden. "Niet alleen financieel, maar ook qua vrijheid. We kunnen internetten of iemand een bericht sturen of bellen wanneer we maar willen. We hebben heel veel keuzevrijheid, en als dat gevoel van vrijheid beperkt wordt doordat we in een vliegtuig niet kunnen kiezen bij wie we in de buurt zitten, valt dat extra op. Vandaar dat mensen hier ook geld voor over hebben." 

Andere reden

Maar er is nog een andere reden. "Mede door sociale media zijn mensen steeds meer hun eigen bubbel gaan opzoeken. Hierdoor kom je minder in aanraking met mensen die in een andere levensfase zitten of tot een andere groep behoren. In een vliegtuig heb je hier geen invloed op en kom je daar ineens wel mee in aanraking. Een lawaaierig kind is dan extra opvallend en vervelend. En de empathie is wat minder."

BRON: WEFLYCHEAP, BEELD: ISTOCK

Laatste nieuws

Zie ook