Onderzoek: déze koppels liegen vaak over hun inkomen

Een leugentje voor eigen bestwil?

Lees ook

Een leugentje om eigen bestwil? Steeds vaker liegen vrouwen én mannen over hun inkomen. Maar waar vrouwen zeggen minder te verdienen, is het bij de mannen net andersom. 

LEES OOK: Vrouwen die verzorgder op werk verschijnen krijgen meer salaris

Het Census Bureau, het Amerikaanse Centraal Bureau voor Statistiek, heeft onderzoek gedaan naar hetero werknemers in relatie tot hun salaris. De uitkomst was verrassend. De gemiddeld bezette vrouw zei 1,5% minder te verdienen en hun echtgenoten verdienden opeens 2,9% meer. Hoe komt dit? Volgens Misty Heggeness van het Census Bureau wordt dit een vorm van 'manning up en womaning down' genoemd. "Het is nog steeds sociaal wenselijk dat de man meer verdient dan de vrouw. De sociale norm heeft hun antwoorden beïnvloed, of dat nu bewust of onbewust was."

Traditionele rolverdeling

Nog steeds speelt er een traditionele rolverdeling in de hedendaagse huishouding. Toch heeft de vrouw vaker een goede opleiding en carrière, maar houden ze zich binnen een relatie bezig met de kinderen en het huishouden, waarop mannen het gevoel hebben dat zij de kostwinner moeten zijn. Terwijl op dit moment in een kwart van de huwelijken juist de vrouw het meest verdiend. En in juist deze huwelijken zou er meer spanning zijn, aldus het Amerikaanse onderzoek. 

BRON: CENSUS BUREAU, NEW YORK TIMES, BEELD: ISTOCK

Laatste nieuws

Zie ook