Pesterige actie prins Laurent verziekt nationale feestdag België

Ergens een schaduw over leggen? Laat dát maar over aan prins Laurent de Zure.

Lees ook

Het was leuk geweest als koning Filip van België zonder stress de Nationale feestdag én zijn 5-jarig jubileum als staatshoofd zou kunnen vieren, maar die lol gunde zijn broer prins Laurent hem niet.

Uitgerekend aan de vooravond van de festiviteiten kondigde Laurent aan in beroep te gaan tegen de strafkorting op zijn uitkering. Lang verhaal kort: prins houdt zich stelselmatig niet aan de regels, is door de Belgische regering eenmalig 15% gekort op zijn buitengewoon riante uitkering en gaat sindsdien door het leven als stampvoetende koninklijke kleuter. 

En besloot het nieuwe protest in zijn zaak te brengen pal na de tv-speech van zijn broer die draaide rond eendracht. Over timing gesproken.

En by the way, Laurent is vandaag wel bij de Nationale Viering om zich een beetje leuk te laten defileren…

… hoe hondsbrutaal en wereldvreemd ben je dan?

De Belgische pers vond er van alles van, maar als koning Filip zijn broertje al wilde meppen, was daar niets van te merken #noblesseoblige. Koningin Mathilde en hij begonnen gisteravond al aan de festiviteiten met een concert in de Marollen.

Onze Belgische collega Wim, voor wie we zó 'Ik hou van u!' zouden willen zingen, was goddank ter plekke om deze onvergetelijke beelden te maken. 

De nationale feestdag zelf begon met de onvermijdelijke dankdienst. Met al het zwart, koningin Mathilde's rood en het geel van prinses Eléonore, was al snel duidelijk dat het gezin zich in de kleuren van de Belgische vlag had gestyled. 

Daarna was er een korte meet & greet die onze zuiderburen sfeervol omschrijven als 'een volksbad', #wantdattaaltjeiszozacht.

Koningin Mathilde droeg een klaproos-rode Natan en een hoed van Fabienne Delvigne.

En kroonprinses Elisabeth werd door veel mensen succes gewenst met haar studie: na de zomer gaat ze in Wales naar kostschool, als voorbereiding op ongetwijfeld studeren en haar opleiding als aanstaand koningin.

Ze droeg een jurk van Maje, een merk waarvan ze meer in de kast heeft. 

En toen: feest! 

Toen het officiële deel erop zat, trokken de Belgische koning en koningin even iets anders aan en mengden ze zich onder de feestgangers in de Warande, het park bij het werkpaleis in Brussel. 

Zolang Zijne Majesteit begrijpt waar dit over gaat is het goed. We gokken op vaandelzwaaien. 

Zo te zien was het best een geslaagde viering. Behalve dan misschien voor prins Laurent die zich opmerkelijk schielijk uit de voeten maakte na het defilé. Wordt vervolgd.

Lees meer: 

 

Foto's © PPE Agency, Belgische Monarchie

Laatste nieuws

Zie ook