5 jaar koning: België versus Nederland

Vijf jaar koningschap, dat viert elk royal gezin in eigen stijl, kijk maar!

Lees ook

Dit weekend viert koning Filip van België zijn eerste lustrum als koning, net zoals koning Willem-Alexander dat eerder dit jaar in Nederland deed.

Filip kan, net als zijn noordelijke collega, tevreden zijn. Zijn ouders koning Albert en koningin Paola, hadden in het begin wat moeite met hun nieuwe rol op de achtergrond en ook zijn broer prins Laurent laat nogal eens van zich horen. Maar op Filips eigen functioneren valt weinig aan te merken en daar gaat het uiteindelijk om. Ter ere van 5 jaar koning Filip ging Zijne Majesteit op de foto met vrouw en kinderen, net zoals de Oranjes dat deden. Kijk en vergelijk.

Bélgië!

Loopje door de paleistuin, prinses Eléonore links wéér niet op kleur gestyled – deze foto wordt gered door kroonprinses Elisabeth die eruit ziet alsof men het land nu al wel aan haar kan overlaten. Bonuspunten voor haar guitige broertje prins Emmanuel. 

'Olland

Het koningshuis komt naar je toe deze zomer! De powerwalk van de Oranjes was goed voor vele memes en gifjes, en aanzienlijk gelikter dan die van de zuiderburen, maar misschien net iets te Keeping Up With The Oranges.  

België-Nederland 1-0 

Koningen

'Kalm, waardig en standvastig kijken' lijkt de basisinstructie te zijn voor een officieel portret. Dat van Willem-Alexander is fraaier belicht en zijn persoonlijkheid schemert er meer in door, maar ja – een jacquet is geen uniform (en we weten allemaal wat een uniform voor hem doet). Filip verdient compensatiepunten omdat hij niet om een werkelijk onmogelijke kleur lint heen kan. We zouden de Belgische Majesteit verder willen adviseren zijn baard te laten staan. Het wordt gelijkspel.

België-Nederland 1-1 

Majesteiten

Lichte ruime paleishal, aardig stel, niets mis mee. Maar als je dan toch een officieel lustrum viert…

…doen de Nederlanders dat toch beter, met glans, net even wat meer warmte en kleur en natuurlijk een gezonde dosis couture en bling. Gemiste kans van Mathilde, die ook wonderschone stukken in de kast én de schatkamer heeft liggen.  

België-Nederland 0-1 

Troonopvolgers: Amalia en Elisabeth   

Hoe leuk zijn deze puberprinsessen?! Grappig dat hier het portret van kroonprinses Elisabeth weer wél warmte heeft, terwijl kroonprinses Amalia Elsa uit 'Frozen' a run for her money geeft, terwijl het bij de portretten van hun ouders net andersom was.

Amalia heeft vermoedelijk het mooiste haar van het westelijk halfrond en omarmt, afgaand op Koningsdag, haar openbare rol met meer verve. Elisabeth heeft een betere stylist en intussen al aardig wat ervaring in het verrichten van officiële handelingen. Tel daar bij op dat beide jongedames hartstikke slim zijn en zich als lotgenoten hopelijk helemaal suf appen, dan kun je er vanuit gaan dat het helemaal goed komt, ook qua toekomstige rollen. Who runs the world? Girls!    

 

Foto's © ANP, Belgische Monarchie, Koninklijk Huis

Laatste nieuws

Zie ook