Binnenkijken in de sprookjestuin van prins Charles

"Ze zeggen dat een tuin op veel manieren een weerspiegeling is van je ziel," aldus de prins van Wales.

Lees ook

Highgrove is altijd de oase van de prins van Wales geweest: hier ontmoette hij in het geheim Camilla toen hij nog met prinses Diana getrouwd was, hier legde hij een tuin aan die bekend staat als een van de mooiste in Engeland.

Toen prins Charles in 1980 het 18de eeuwse Highgrove bij Tetbury in Gloucestershire kocht…

…bestond de grond erom heen louter uit gazon.

De tuin die hij er liet aanleggen, is geheel volgens zijn visie volledig duurzaam (de planten krijgen geen kunstmest, maar thee) en heel afwisselend.

Zo loop je steeds een nieuwe 'tuinkamer' in die weer een andere sfeer heeft. Het bijzondere aan de tuin is dat die iets over de prins zegt. Niet alleen over zijn overduidelijke liefde voor natuur, maar ook over zijn gevoel voor humor, zijn smaak en zijn excentrieke trekjes.

"Ze zeggen dat een tuin op veel manieren een weerspiegeling is van je ziel," aldus Charles. Wandel even met ons mee door Highgrove Gardens.

Het eerste deel dat hij liet aanleggen was de Sundial Garden. Die zag er in eerste instantie zo uit: het moest een zwart-wit tuin voorstellen, helemaal volgens de Eighties.

Diana vond het schitterend, Charles afgrijselijk, hij liet de zonnewijzertuin later kleurrijker beplanten.

De Carpet Garden lijkt een beetje op een Perzisch tapijt…

…met prachtige patronen…

…en een redelijk hoog Eftelinggehalte.

De Kitchen Garden is de moestuin waar Charles graag tegen de tomaten praat. Het mos moet van hem op de fontein blijven zitten, want zo kunnen de bijen er beter uit drinken #lief.

De Thyme Walk biedt een geurige wandeling langs kunstig gesnoeide (kruiden)struiken.

En de Stumpery is een verzameling rare stronken waar Charles een plekje voor wilde. Dat deel van de tuin ziet er een beetje spooky uit en is vooral in de herfst met een beetje mist en spinnenwebben erg fraai. 

Opvallend is het aantal bustes van mensen die Charles bewondert, dit deel wordt ook wel gekscherend 'the wall of the worthy' genoemd.

 Wat bijna niemand weet is dat Charles er niet alleen een paar honden houdt, maar ook katten heeft. Officieel als muizenjagers, maar hij mag er graag mee kroelen.

Het woonhuis dient als zijn weekendhuis.

Camilla is er veel, maar heeft vlakbij haar eigen huis aangehouden, waar ze elke week een paar dagen met haar kinderen en kleinkinderen doorbrengt. Kamergeleerde Charles houdt van rust om zich heen en zijn tuin leent zich niet zo voor een balletje trappen.

De Oak Tower is een goed voorbeeld van hoe de prins staat voor de natuur zijn gang laten gaan. Links zoals de toren ooit was, rechts nu: planten en bomen mogen er gewoon doorheen groeien, zodat de toren opgaat in de natuur.

In het Arboretum staat The Sanctuary, een kleine folly waar zelf Camilla niet komt en waarvan alleen de prins een sleutel heeft. Hij trekt zich erin terug om te mediteren of in alle rust wat te schrijven. Hoe sprookjesachtig wil je het hebben?

 

Foto's © Highgrove Gardens / The Royal Family

Laatste nieuws

Zie ook