Prinses Marie-Chantal in doodsangst om zoon

Het had niet veel gescheeld of de prins was er niet meer geweest.

Lees ook

Als ondernemer en vrouw van de wereld heeft prinses Marie-Chantal van Griekenland normaal gesproken alles onder controle, tot er iets met haar zoon prins Odysseas (13) gebeurde.

Op haar blog vertelt ze eerlijk over de ontzetting: "Ik ga er prat op dat ik de gezondheidsexpert in de familie ben, maar dit overviel me volkomen, omdat ik geen seconde vermoedde dat zijn symptomen wezen op een anafylactische shock. Ik heb mijn lesje wel geleerd."

De dag ervoor had ze het nog met een vriendin gehad over de notenallergie van de kleuter van de vriendin: "Zoals gewoonlijk hoorde ik haar uit over de symptomen, hoe het de eerste keer ging, hoe het was gebeurd en waar je op moest letten," schrijft de prinses. "Thuis bestelden we een doos sushi van een bekend sushirestaurant. Exact drie minuten nadat Ody (hij staat hier links) zijn sushi ophad, klaagde hij over buikpijn en begon onophoudelijk te hoesten en vrijwel meteen begon ook zijn ademhaling te piepen."

"Ik was niet in staat een link te leggen tussen die twee dingen: ik dacht dat hij last had van hooikoorts omdat dat dit jaar erg heerst in Engeland. Ik vind het zo erg dat mijn hersens één plus één niet bij elkaar optelden en dat ik op dat moment ook nog niet echt bezorgd was. Hij bleef maar hoesten en best veel slijm uitspugen. Dit was het moment waarop ik mijn man de dokter liet bellen."

"Mijn zoon werd heel rood in zijn gezicht en zijn lippen werden paars"

"Odysseas kon niet goed uitleggen wat hij voelde en ik vroeg een paar keer of hij toch wel genoeg zuurstof binnenkreeg. Er waren inmiddels zo'n vijf minuten verstreken met mijn man die telefonisch de symptomen toelichtte aan de arts. Mijn zoon werd intussen heel rood in zijn gezicht, kreeg uitslag en zijn lippen werden paars. Dat was het moment dat we, met de dokter nog aan de lijn, besloten als de bliksem naar de Eerste Hulp te rijden."

"Hij was daar nog geen drie minuten binnen of hij werd al gewogen en kreeg een infuus met  hydrocortisone, een injectie met chlorphenamine, een IM adrenaline prik, toen tien pufjes Ventolin via een speciale inhaler gevolgd door antihistamine," aldus Marie-Chantal. "Zijn kleur werd vrijwel meteen weer normaal. De verpleegkundigen en de dokters waren geweldig, ze waren zo snel en ze hielden hem zo ongelofelijk rustig. Tussen zijn eerste symptomen en de eerste prik die Ody kreeg verstreek een half uur. Ik durf niet te denken aan wat er had kunnen gebeuren als we langer hadden gewacht."

"Ody moet nu altijd twee epipennen bij zich hebben (voor het geval eentje niet werkt)," zegt de prinses. "Als hij zich wat beter voelt moet hij nog een krasjestest en bloedonderzoek ondergaan. Als we weten wat deze aanval heeft veroorzaakt, kunnen het hopelijk in de toekomst vermijden. Mijn advies aan jou is zorgen dat je weet wat de symptomen allemaal kunnen zijn en hoe je moet reageren als zoiets gebeurt. Geen kind of ouder zou dit ooit moeten meemaken."

 

FOTO'S: GETTY IMAGES, BSR AGENCY

Laatste nieuws

Zie ook