Plaatje Praatje: de Oscar-foto van Faye Dunaway

In elke Beau Monde het verhaal achter een iconisch moment.

Lees ook

In elke Beau Monde het verhaal achter een iconisch moment. Deze keer de beroemde Oscar-foto van Faye Dunaway, geschoten door Terry O’Neill.

tekst SANDRA TEN BRINK 

6:00 ’s ochtends, een paar uur nadat ze een Oscar won voor ‘Network’, zit Faye Dunaway vermoeid bij het zwembad van het Beverly Hills Hotel. De foto werd op 29 maart 1977 gemaakt door Terry O’Neill en heet ‘Oscar Ennui’ (verveling). Terry: “People Magazine vroeg me om portretfoto’s van haar te maken, omdat ze vermoedelijk zou winnen. Na afloop zei ik dat áls ze zou triomferen, ik nog een foto wilde maken. Niet juichend in de perskamer, maar de volgende ochtend, omdat dan het échte verhaal wordt verteld. Als ze over de eerste schok heen is en zich realiseert dat de wereld aan haar voeten ligt. Als ze beseft dat haar prijs van 100.000 dollar naar tien miljoen is gestegen. Als ze arrivée is, een échte ster.” 

Terry

Dat Faye toestemde, kwam door de klik die ze met Terry had. Zes jaar na De Foto trouwden ze. Drie jaar later, inmiddels ouders van zoon Liam, gingen ze uit elkaar.   

PS

Voormalig jazzdrummer Terry O’Neill (Londen, 1938) begon in 1960 als fotograaf. In vijftig jaar tijd heeft hij honderden beroemdheden vereeuwigd, zoals Audrey Hepburn, Nelson Mandela, Frank Sinatra, Nicole Kidman, Brigitte Bardot, Elton John, Elvis Presley, The Rolling Stones en Amy Winehouse. Terry was de eerste die (in 1964) een professionele fotoshoot had met The Beatles.

BEELD: BSR AGENCY

Laatste nieuws

Zie ook