Blenheim Palace ontvangt Trump in stijl

Hoe maak je indruk op de man met een gouden appartement? Met een posh paleis, dachten de Britten.

Lees ook

President Donald Trump is aan zijn bezoek aan Engeland begonnen met een galadiner in misschien wel het mooiste paleis van het land.

De president van Amerika en First Lady Melania arriveerden per helikopter bij het monumentale Blenheim Palace…

…waarna hij op zijn eigen subtiele wijze verder reed met The Beast, de gepantserde limousine van elke POTUS (President of the United States).

Melania deed een puike imitatie van Princess Buttercup uit 'The Princess Bride' in een gele J. Mendel. 

Blenheim is het 18de eeuwse paleis waar de voorouders van Winston Churchill woonden: hij werd er in 1874 geboren. Premier Theresa May moet gedacht hebben: 'Als de man 'pump and circumstance' wil, dan kan hij het krijgen'. Ze had zelfs een officiële wacht besteld, de Prez leek zowaar onder de indruk. 

Omdat algemeen bekend is dat Trump een groot kenner is van Engelse barokarchitectuur, kreeg hij een rondleiding van de 12de hertog van Marlborough, Jamie Blandford (ook bekend als Jamie Spencer-Churchill), de huidige kasteelheer (rechts, hier met hertogin Camilla bij een andere gelegenheid). 

© Allan Warren / Wikimedia

De hertog (62) was lange tijd het zwarte schaap van de familie vanwege een stevige drugsverslaving in zijn jonge jaren, maar werd later weer in genade aangenomen. 

In het testament van zijn vader is het echter zo geregeld dat de Raad van Bestuur van Blenheim vetorecht heeft om al te krankzinnige ideeën van Jamie weg te stemmen.

Uit zijn eerste huwelijk met Rebecca Mary Few-Brown heeft hij zoon George (26), de huidige markies van Blandford die hem ooit zal opvolgen. Uit zijn tweede huwelijk met Edla Griffiths heeft hertog Jamie lady Araminta (11) en lord Caspar (9).

Blenheim is het enige niet-koninklijke en niet-kerkelijke paleis van het land en is zowel een woonpaleis als een UNESCO-monument en mausoleum.

Mocht je nu denken: wat komt dat gebouw me bekend voor, dan kan dat kloppen.

Het dient regelmatig als decor voor filmopnamen.

Zo is Kenneth Branaghs 'Hamlet' er opgenomen, net als scènes voor James Bonds 'Spectre'…

…en dient het als locatie voor de E! serie 'The Royals' met Elizabeth Hurley.

Het was ook te zien in 'The Young Victoria', 'Mission Impossible – Rogue Nation', 'Cinderella' en 'Harry Potter and the Order of the Phoenix'.

 

Foto's © ANP, Getty Images, Blenheim Palace, La Martina

 

Laatste nieuws

Zie ook