Fajah Lourens: ‘Ik heb er een potje van gemaakt’

Ik heb altijd gezegd: ‘Ik wil nooit kinderen van verschillende vaders!’

Lees ook

Van soapie tot bestsellerauteur en fitness-onderneemster. Fajah flikte het. Maar een wandelende successtory is ze nou ook weer niet. La Lourens (37) over ups & downs en opkrabbelen. "Vroeger was ik een emotionele eter."

tekst THEA TIJSSEN foto's FERIET TUNC styling DANIËLLE DINKGREVE visagie LIZA KONDREVYCH 

Twintig minuutjes later dan verwacht, komt Fajah aan in de lobby van Hotel van Oranje in Noordwijk. Er stond een kleine file, excuseert ze zich. En bovendien lag zoon Shai (10) in de lappenmand. Maar mama Fajah heeft hem met een gerust hart thuis gelaten. “Geen probleem. Hij heeft een telefoon, afstandsbediening en een doekje. Dat komt wel goed. Ik vind het leuk om even weg te gaan, want ik ben de hele week al thuis geweest. Nu ik buiten (in Purmerland) woon, kom ik bijna de deur niet meer uit.” 

Als jij je een periode niet aan je schema houdt en jezelf volstopt met kaasjes en wijntjes, komt dat dan ook ergens vandaan? 
“Als je daarin doorslaat wel, maar dat doe ik niet. Maar ik ben vroeger zeker een emotionele eter geweest. Dan kocht ik zo’n grote blauwe zak M&M’s en voordat ik het wist, was ’ie leeg. Ik genoot er niet van, ik at niet met het besef dat ik het lekker vond. En daarna had ik áltijd een schuldgevoel. Daardoor voel je je weer rot en denk je: nu maakt het toch niet meer uit. En neem je nóg een zak. Los van het feit dat ik dat soort dingen niet in huis haal, sta ik er nu bij stil als ik er toch zin in heb. Dan denk ik: maar als ik die chocoladereep op heb, hoelang blijft de smaak in mijn mond? Hoe voel ik me erna?” 

Jouw moeder introduceerde regelmatig een nieuwe liefde, hoeveel heb jij er inmiddels voorgesteld aan je kinderen?
“Zeker vier of vijf. Ik heb altijd gezegd: ‘Ik wil nooit kinderen van verschillende vaders!’ Omdat mijn moeder dat had. Zij zei toen al: ‘Faaj, het universum kent het woordje ‘niet’ niet. Wat je hardop roept, dat krijg je.’ En inderdaad, ik kreeg twee kinderen van twee verschillende vaders. Ik zeg altijd: ‘Wat je wilt, moet je opschrijven en roepen.’ Dat klopt, maar ook je slechte gedachtes komen uit. Je moet op het positieve focussen. Mijn droom was met één man een gezin creëren. Ik was zeven jaar met Daniël, maar daarna heb ik er een potje van gemaakt. Nu roep ik dat soort dingen niet meer. Ik accepteer het zoals het is, ben gelukkig met Igor en ga er vanuit dat het zo blijft. Maar goed, dat weet je nooit.”

Ze zeggen dat je er in moeilijke tijden achter komt wie je echte vrienden zijn: herken je dat? 
“Absoluut. Ik had een vriendin die ik als goede vriendin beschouwde, maar van wie ik niets heb gehoord na het overlijden van Elfin. Ze was toen even in het buitenland, maar daarna heb ik haar ook niet gehoord. Die vriendschap is dus over. Verder zijn al m’n vriendinnen er voor me geweest. Al had ik niet altijd de behoefte om erover te praten. Voor mij was het fijn dat de een boodschappen deed en een ander bloemen kocht. Mijn echte vrienden waren er voor me.”

Meer lezen over Fajah? De nieuwe Beau Monde ligt nu in de winkel!

Laatste nieuws

Zie ook