Hoogopgeleide Nederlanders drinken het meest

Opleidingsniveau blijkt nog steeds van grote invloed op het gezondheidsgedrag van Nederlanders.

Lees ook

Er is een overeenkomst met hoogopgeleid zijn en het drinken van alcohol. Namelijk: als je hoogopgeleid bent drink je namelijk meer dan iemand die laagopgeleid is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau.

LEES OOK: Aha! Katers worden écht erger naarmate je ouder wordt

Onderzoek

Het onderzoek concentreert zich op roken, alcoholconsumptie, fruitconsumptie, groenteconsumptie, lichaamsbeweging en overgewicht. In de meeste gevallen gedragen hogeropleiden zich gezonder, máár niet wanneer het gaat om het drinken van alcohol. We doen niet moeilijk om een glaasje bubbels meer of minder. Het leven moet natuurlijk gevierd worden. 

Regelmatig drinken

Niet alleen drinken hogeropgeleiden meer, ook is hun drinkpatroon regelmatiger. Vrouwen blijken echter minder regelmatig de fles aan de mond te zetten dan mannen. 

BMI en roken

Laagopgeleiden hebben gemiddeld een hoger BMI dan hoogopgeleiden en steken vaker een sigaret op. Ook laten zij groente en fruit vaker links liggen. Tevens beweegt een groter deel van de hoogopgeleiden minimaal één keer per week intensief.

BRON: RADBOUD UNIVERSITEIT, BEELD: ISTOCK

 

Laatste nieuws

Zie ook