Prins Louis gedoopt, Queen nergens te bekennen

Als vijfde in lijn van de troonsopvolging moet je je plaats kennen, blijkbaar.

Lees ook

Arme Louis Arthur Charles van Cambridge, hij is nog maar twee maanden oud en nu al de underdog van de Windsors.

Het is het nadeel van vijfde in de lijn van troopopvolging zijn, het nieuwtje is er een beetje af. Voor de jongste Koninklijke Hoogheid geen eigen feestelijke dienst, maar een doop die vooral een tussendoortje op maandagmiddag lijkt.

Door een wetswijziging gaat hij als jongetje niet voor meisjes en moet hij in de opvolging keurig aansluiten achter zijn zus Charlotte. En zijn overoma en overopa de Queen en prins Philip lieten zelfs helemaal verstek gaan, wat het royal gehalte van het gezelschap acuut liet kelderen. Dus, wie was er wel, in de koninklijke kapel?

Afgereisd naar St. James's Palace waren de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, die in de weer moest met het heilige water.

Verder present: de trotse ouders en grote broer en zus George en Charlotte.

Kate droeg, net als bij de doop van haar andere kinderen, Alexander McQueen, ditmaal met een hoed van Jane Taylor die een beetje op een kokoshnik leek, heel fraai voor een royal doop.

Verder prins Charles en hertogin Camilla, opa en oma van vaders kant.

Ook de Middletons waren er natuurlijk bij, als grootouders van moeders kant.

Hier rechts James Middleton, de broer van hertogin Kate, die voor de gelegenheid zijn huidige Jack Sparrow-look enigszins had getemd. 

…net als Pippa en de James'en (haar man en haar broer), wat het in combinatie met de paleisnaam een buitengewoon Jamesrijke aangelegenheid maakte. De dame rechts is nichtje Lucy Middleton. 

Pippa zag er erg goed uit, ze lijdt gelukkig niet aan de extreme misselijkheid die haar zus drie zwangerschappen lang moest doormaken. 

En met een leuke hoed heeft Pippa inmiddels ook ruimschoots ervaring. 

En tenslotte natuurlijk de buren: de hertog en hertogin van Sussex. 

Meghan had gekozen voor een groene Ralph Lauren en een hoed van Stephen Jones.

© Revd. Rupert Toovey

Prins Harry trakteerde zijn nieuwe neefje op een ontzettend lief (en ontzettend duur) doopgeschenk: een eerste editie  uit 1926 van Winnie de Pooh à 9058 euro. Het is het eerste boek in een bibliotheekje van kinderklassiekers dat Harry aan zijn neefje wil schenken, omdat een van zijn gelukkigste herinneringen aan zijn kindertijd is dat zijn moeder, prinses Diana, hem voorlas voor het naar bed gaan. William en Kate zijn ook voorlezers, het hoort bij het avondritueel in Kensington Palace.

Als peetouders heeft Louis vrienden en familie van de Cambridge'jes toebedeeld gekregen die ze al jaren kennen: Nicholas van Cutsem, Guy Pelly, Harry Aubrey-Fletcher, Lady Laura Meade, Mrs. Robert Carter en Lucy Middleton.

Het prinsje droeg net als zijn broer en zus een replica van de Koninklijke Doopjurk uit 1841 (het origineel valt uit elkaar)…

…en werd gedoopt met water uit de Jordaan vanuit het peperdure leliedoopvont uit 1841.

Het was geen heel lange dienst, na zo'n drie kwartier zat het er alweer op. 

Na de dienst was de bruidsjurk nog even mooi te zien en bleek prinses Charlotte de liturgie keurig mee te hebben genomen. Geef dat kind een tasje, ze is er aan toe.

Vervolgens trakteerden prins William en hertogin Kate het bescheiden groepje gasten op een privé-tea in Clarence House, waar men naast een kopje thee ook een plakje doopcake nuttigde. Die bestond uit een laag van de bruidstaart van het huwelijk van de Cambridge'jes, die hopelijk sinds 2011 erg goed ingevroren is geweest. Normaal gesproken geldt deze traditie alleen voor het eerste kind, maar de Cambridge'jes maken geen onderscheid en trakteerden ook bij de doop van Charlotte al op een stukje bruidstaart. In Clarence House worden ook de officiële doopfoto's gemaakt, door Matt Holyoak….

…en in de webshop van Buckingham Palace staat de prullaria reeds klaar. Ook weer anoniem – toch een beetje sneu voor Louis. 

 

Foto's © Kensington Palace, Getty Images, ANP 

Laatste nieuws

Zie ook